Apoteke Sarajevo
ba

Trump smanjio područje dva nacionalna rezervata radi naftne i eksploatacije rude

05.12.2017
SALT LAKE CITY, 5. dec 2017

Američki predsjednik Donald Trump značajno je smanjio područje dva "nacionalna spomenika" u Utahu što predstavlja najznačajniji korak unazad u toj sferi u više od jednog stoljeća.

Milijarder i američki predsjednik je u ponedjeljak doputovao u Salt Lake City, glavni grad te države na zapadu SAD-a, kako bi objavio smanjenje za 85 posto nacionalnog spomenika Bears Ears, koji je u decembru 2016. proglasio Barack Obama, te za oko 45 posto nacionalnog spomenika Grand Staircase-Escalante, koji je Bill Clinton proglasio u septembru 1996.

Trumpova odluka koja bi mogla otvoriti put rudarskoj i naftnoj eksploataciji tih prirodnih rezervi skandalizirala je indijanska plemena i zaštitnike okoliša od kojih su neki podnijeli tužbu već u ponedjeljak, prenosi Hina.

Trump smanjio područje dva nacionalna rezervata radi naftne i eksploatacije rude.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

prin
Na pomolu još jedno kraljevsko vjenčanje
22.01.2018

Brooksbank je od ranije poznat javnosti zbog neprimjerenih fotografija sa striptizetama koje su procurile u javnost.

aba
Abbas će u Bruxellesu tražiti od EU priznanje palestinske države
22.01.2018

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas u ponedjeljak će doputovati u Bruxelles, u posjetu koja bi trebala trajati tri dana.

un
Vijeće sigurnosti UN-a vanredno zasjeda zbog aktuelnih dešavanja u Siriji
22.01.2018

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (VSUN) danas će na vanrednoj sjednici razmatrati aktuelnu situaciju u Siriji i pitanje dopremanja humanitarne pomoć u toj zemlji.