Apoteke Sarajevo
rak

Japan razmatra kupovinu raketa kojima može pogoditi Sjevernu Koreju

05.12.2017
TOKIO, 5. dec 2017

Japan se priprema kupiti precizne rakete koje će toj zemlji po prvi put dati mogućnost da napadne sjevernokorejske raketne stanice, kazala su dva izvora koja su direktno upoznata s ovim pitanjem.

Japan planira od aprila odvajati novac iz svog  budžeta radi ispitivanja da li njegovi borbeni avioni F-15 mogu lansirati projektile većeg dometa, uključujući projektil firme Lockheed Martin Corporation koji može pogoditi mete na 1.000 kilometara udaljenosti, rekao je jedan od izvora, prenosi Reuters.

- Postoji globalni trend korištenja projektila dužeg dometa i normalno je da i Japan želi da razmotri njihovo posjedovanje - izjavio je izvor.

Japan također razmatra kupovinu projektila norveške kompanije Kongsberg Defence & Aerospace dometa 500 kilometara, koji bi nosili stealth lovci F-35, izvijestila je prethodno televizija Fuji.

Nijedna od ove dvije stavke nije uključena u prijedlogu budžeta od 5,26 biliona jena koji je izradilo japansko ministarstvo odbrane, ali dodatna sredstva će biti dostupna kako bi se procijenila kupovina tih projektila, naveli su izvori.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

mac
Macron i Merkel danas o reformama EU i eurozone
19.01.2018

Kancelarka dolazi u zvaničnu posjetu, a na dnevnom redu su brojne evropske i globalne teme.

tur
Turska neće prihvatiti ništa manje od članstva u EU
19.01.2018

Celik je rekao da Evropska unija ne poštuje sve odredbe ugovore o migrantima te da obećana finansijska pomoć za izbjeglice ne dolazi pravom dinamikom.

kon
CNN: SAD su pred novom velikom političkom krizom zbog budžeta
19.01.2018

Sjedinjene Američke Države su pred velikom političkom krizom, piše CNN pojašnjavajući blokadu usvajanja budžeta i odluke o privremenom finansiranju do 16. februara.