Apoteke Sarajevo
rekt

Predstavljen softver za utvrđivanje orginalnosti radova

05.12.2017
SARAJEVO, 5. dec 2017

Softver za utvrđivanje originalnosti radova koji se objavljuju na Univerzitetu u Sarajevu predstavljen je danas na okruglom stolu "Autorska prava i intelektualno vlasništvo u e-okruženju", organiziranom na Rektoratu UNSA.

Prorektorica za kvalitet UNSA Maida Čohodar Husić je kazala da se ta varijanta softvera prvi put primjenjuje na Sarajevskom univerzitetu te da je Senat UNSA usvojio pravilnik za korištenje softvera za detekciju plagijata.

- Ova varijanta softvera koristi se za detekciju naučno-istraživačkih radova. Bit će upotrijebljen za detekciju njihove sličnosti vezano za doktorske disertacije - rekla je Čohodar Jusić.

Također je dodala da je studentska verzija već dostupna na Ekonomskom fakultetu i Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

krv
BBC: Naučnici korak bliže univerzalnom testu krvi za otkrivanje raka
19.01.2018

- Ovo je sveti gral medicine, da imamo test krvi koji otkriva rak bez drugih procedura poput skeniranja i kolonoskopije - dodao je, ističući da su naučnici vrlo blizu toga, piše BBC.

geo
Zemlju će danas pogoditi geomagnetska oluja, fluktuacije u opskrbi strujom
19.01.2018

Magnetsko polje našeg planeta (Zemlje) danas će pogoditi geomagnetska oluja. Fenomen je to koji može imati utjecaja na elektromreže, avionske linije i satelite te tako prouzročiti zastoj čitavog svijeta, prenose mediji.

cig
Pušači češće moraju na operaciju kralježnice
12.01.2018

Rizik od bolova u donjem dijelu kralježnice pušenje čini većim, a to su bolovi koji bi se trebali sanirati putem operativnog zahvata, sugerira novo švedsko istraživanje.