Apoteke Sarajevo
tr

Trump odgodio objavljivanje odluke o preseljenju u Jeruzalem američke ambasade

05.12.2017
WASHINGTON, 5. dec 2017

Američki predsjednik Donald Trump odgodio je za ponedjeljak planirano objavljivanje odluke o preseljenju u Jeruzalem američke ambasade u Izraelu, objavila je Bijela kuća u trenutku dok američki i svjetski dužnosnici izražavaju zabrinutost zbog mogućeg nasilja i odmazde koji bi takav čin izazvao.

Trump treba odlučiti hoće li potpisati odluku o odgodi preseljenja ambasade iz Tel Aviva na novih šest mjeseci, kao što je to činio svaki predsjednik od 1995. kada je Kongres donio zakon koji regulira to pitanje, prenosi Hina.

Mogućnost da američki predsjednik prizna Jeruzalem kao glavni grad Izraela izazvao je snažne reakcije američkih i stranih dužnosnika koji strahuju da bi takav čin izazvao nasilje.

Takva odluka, za koju američki dužnosnici kažu da još nije finalizirana, odstupila bi od desetljeća američke politike da ne zauzima stajalište o sudbini Jeruzalema zbog toga što je to jedno od središnjih pitanja o kojemu trebaju pregovarati i odlučiti Izraelci i Palestinci.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

mac
Macron i Merkel danas o reformama EU i eurozone
19.01.2018

Kancelarka dolazi u zvaničnu posjetu, a na dnevnom redu su brojne evropske i globalne teme.

tur
Turska neće prihvatiti ništa manje od članstva u EU
19.01.2018

Celik je rekao da Evropska unija ne poštuje sve odredbe ugovore o migrantima te da obećana finansijska pomoć za izbjeglice ne dolazi pravom dinamikom.

kon
CNN: SAD su pred novom velikom političkom krizom zbog budžeta
19.01.2018

Sjedinjene Američke Države su pred velikom političkom krizom, piše CNN pojašnjavajući blokadu usvajanja budžeta i odluke o privremenom finansiranju do 16. februara.