Apoteke Sarajevo
lju

Ambasadorica Ljubić na ministarskoj konferenciji Programa UN-a za okoliš

05.12.2017


SARAJEVO, 5. dec 2017

Stalna predstavnica Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim narodima i drugim međunarodnim organizacijama u Ženevi, ambasadorica Lucija Ljubić, u svojstvu stalne predstavnice pri Programu Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP) predstavlja Bosnu i Hercegovinu na ministarskoj konferenciji koja se, u okviru 3. zasjedanja Generalne skupštine UNEP-a, pod nazivom “Towards a Pollution-Free Planet”, održava od 4. do 6. decembra 2017. godine u Nairobiju u Keniji.

Ministarskoj konferenciji u Nairobiju prethodili su sastanci Komiteta stalnih predstavnika (29. 11. – 01.12.2017. godine) pri UNEP.

U obraćanju Skupštini UNEP-a uime Bosne i Hercegovine, 4. decembra, ambasadorica Ljubić je podržala usvajanje Ministarske deklaracije, potvrdivši opredijeljenost BiHercegovine da, zajedno s drugim državama, nastavi raditi na iznalaženju efikasnijih načina za suzbijanje svih vrsta zagađenosti.

Ambasadorica Ljubić je posebno naglasila značaj UN 2030 Agende za održivi razvoj i Pariškog sporazuma, čime su države članice UN odlučile održivi razvoj staviti u fokus zajedničkih interesa, te u tom kontekstu zaštititi i obnoviti prirodne resurse. Također je istakla značaj Konferencije o kvaliteti zraka koja je održana u Sarajevu, u oktobru 2017. godine, pod pokroviteljstvom Inicijative Ujedinjenih nacija za kvalitetu zraka (UN AIR), kao izraz mobiliziranja relevantnih državnih institucija BiH u vezi s kvalitetom zraka i njegovim utjecajem u Bosni i Hercegovini. Kao primjer pozitivnih iskustava u rješavanju problema zagađenosti u BiH, ambasadorica Ljubić je također navela instaliranje mjernih stanica za praćenje kvaliteta zraka u okviru projekta Globalnog okolišnog okvira (Global Environment Facility) kojeg UN Environment implementira u BiH.

Ambasadorica je istaknula da nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU, Bosna i Hercegovina, u skladu s državnim propisima i EU standardima, prati promjenu klime i kvalitete zraka. U potvrdu opredijeljenosti Bosne i Hercegovine u borbi protiv zagađenosti, ambasadorica Ljubić je naglasila značaj unapređenja razmjene iskustava unutar regiona i šire, kao i ovladavanja novim tehnologijama, metodama i posebno inovativnim i jeftinim odgovorima na zagađenost.

Ambasadorica Ljubić ukazala je i ovom prilikom na potrebu Bosne i Hercegovine za daljom podrškom UNEP-a i drugih relevantnih međunarodnih tijela u rješavanju problema zagađenosti i ponovila predanost Bosne i Hercegovine u sprečavanju, ublažavanju i upravljanju zagađenjem u svim njegovim oblicima, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVPBiH.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

Trenutno nema dostupnih novosti iz odabrane rubrike.