Apoteke Sarajevo
mem

CIJENE RAM MEMORIJE LETE U NEBO

04.12.2017
DRAM memorija bilježi rekordno visoke cijene i po svemu sudeći taj trend će se nastaviti do kraja godine.

Kupci trenutno plaćaju u prosjeku 5% više nego u prethodnom tromjesečju tekuće godine. Da stvar bude još nepovoljnija po kupce, cijena memorije će nastaviti da raste.

U međuvremenu, primljene narudžbenice obećavaju rekordno visoku prodaju u kombinaciji visokih cijena.Tri najveća proizvođača DRAM memorija: Samsung, SK Hynix i Micron zadovoljno trljaju ruke jer preliminarni rezultati pokazuju kako bi rast prometa u trećem tromjesečju u odnosu na drugo, mogao da premaši 15%.

Pomenuti proizvođači pokrivaju 95% tržišnih potreba u ovom trenutku, pa nije teško naslutiti potencijalnu dobit. Glavni uzrok rasta cijena memorije je velika tražnja industrije mobilnih telefona ali se sve češće pominje loša projekcija i pogrešno planiranje "kanala prodaje" tokom prve polovine poslovne godine.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

krv
BBC: Naučnici korak bliže univerzalnom testu krvi za otkrivanje raka
19.01.2018

- Ovo je sveti gral medicine, da imamo test krvi koji otkriva rak bez drugih procedura poput skeniranja i kolonoskopije - dodao je, ističući da su naučnici vrlo blizu toga, piše BBC.

geo
Zemlju će danas pogoditi geomagnetska oluja, fluktuacije u opskrbi strujom
19.01.2018

Magnetsko polje našeg planeta (Zemlje) danas će pogoditi geomagnetska oluja. Fenomen je to koji može imati utjecaja na elektromreže, avionske linije i satelite te tako prouzročiti zastoj čitavog svijeta, prenose mediji.

cig
Pušači češće moraju na operaciju kralježnice
12.01.2018

Rizik od bolova u donjem dijelu kralježnice pušenje čini većim, a to su bolovi koji bi se trebali sanirati putem operativnog zahvata, sugerira novo švedsko istraživanje.