Apoteke Sarajevo
pro

ProCredit Bank i Europski investicijski fond potpisali prvi COSME sporazum u BiH

30.11.2017
SARAJEVO, 30. nov 2017

ProCredit Bank i Europski investicijski fond potpisali su prvi sporazum o finansiranju malih i srednjih privrednika u Bosni i Hercegovini iz fonda garantne linije COSME u ukupnoj vrijednosti 30 miliona eura.

Ova garantna linija omogućava ProCredit Bank da svojim klijentima sa pozitivnim poslovnim referencama ponudi povoljne kredite sa značajno smanjenim zahtjevima za kolateralnom pokrivenošću.

Krajnji rezultat ovog sporazuma je preuzimanje kreditnog rizika za oko 300 bosanskohercegovačkih malih i srednjih preduzeća u periodu od tri godine.

- EIF je oduševljen potpisivanjem prvog COSME sporazuma za podršku malom i srednjem poduzetništvu u Bosni i Hercegovini. Podrška biznisu i kreiranje radnih mjesta te rast, središte su EIF-ove strategije i ova nova tranša doprinijet će otvaranju radnih mjesta i privrednom rastu u Bosni i Hercegovini te širom Europe - izjavio je izvršni direktor Europskog investicijskog fonda Pier Luigi Gilibert.

Europska komesarka za unutrašnje tržište, industriju, poduzetništvo i mala i srednja preduzeća Elżbieta Bieńkowska  kazala je da pristup finansiranju ostaje bitna prepreka za mala i srednja preduzeća, te da je " sporazum sa ProCredit Bank savršen primjer kako Europska unija podržava male kompanije koje ulažu u poticanje privrednog rasta i otvaranje novih radnih mjesta".

- Ponosni smo što svojim klijentima, malim i srednjim preduzećima za koje vjerujemo da su generatori širokih društvenih i ekonomskih promjena u zemlji, možemo omogućiti lakši pristup sredstvima koja su im potrebna za razvoj biznisa. Zahvaljujući podršci EIF-a, kroz garantnu liniju COSME, ProCredit Bank je u mogućnosti ponuditi još povoljnije uslove kreditiranja poput smanjenja zahtjeva za kolateralnom pokrivenošću - kazao je izvršni direktor ProCredit Bank Amel Agić, saopćeno je iz ProCredit banke BiH.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

jab
Rusija obustavlja uvoz jabuka iz BiH zbog pošiljke prepakovanih poljskih jabuka
19.01.2018

Upravu je o tom slučaju jučer obavijestila Ruska federalna služba za fitosanitarni nadzor, a kao zemlja porijekla jabuka u spornoj pošiljki navedena je Poljska.

sa
Otvorene prijave za 'Sarajevo Business Bridge Awards 2018'
19.01.2018

Nagrade SBF-a dobitnicima će biti uručene na svečanoj ceremoniji u Parlamentu BiH tokom prvog dana održavanja 9. Sarajevo Business Foruma u prisustvu svjetskih i regionalnih političkih i biznis lidera.

701
Dodijeljeni grantovi za 11 bh. kompanija iz oblasti peradarstva
18.01.2018

Predstavnici Farma II projekta i 11 bh. kompanija iz oblasti peradarstva potpisali su danas u Sarajevu ugovore o dodjeli bespovratnih novčanih sredstava u sektoru peradarstva u ukupnom iznosu od 600.000 KM.