Apoteke Sarajevo
sej

Danas nastavak suđenja Amelu Sejfoviću

30.11.2017
U Kantonalnom sudu Sarajevo danas u 14 sati nastavlja se suđenje Amelu Sejfoviću i, kako navodi postupajući Tužilac Kantona Sarajevo “kriminalnoj grupi” - Dževadu Haziću, Igoru Buzovu, Amiru Ibrahimiju, Milošu Igoru, Nikoli Simiću, Mirzi Fazliću i Sanjinu Borčaku  - koji se sumnjiče da su Sejfoviću pomogli u bijegu iz Kazneno-popravnog zavoda Miljacka u Sarajevu. Amel Sejfović se tereti da je organizirao kriminalnu grupu koja mu je omogućila bijeg iz KPZ-a. Po uputama Sejfovića koji je, navodi se u optužnici, osmislio plan bjekstva, članovi grupe su telefonom šifrirano kumunicirali i dogovarali detalje bijega. Tražili su stan u kojem se nakon bijega Amel Sejfović trebao kriti, utvrđivali rute kretanja motora i automobila nakon bijega iz KPZ-a.

KALAŠNJIKOV

- Nabavili su automatsku pušku Kalashnikov, koja je pronađena prilikom uviđaja u Tušnjićima. Nabavili su pištolj koji je upakovan u paket i pričvršćen konopcem spušten preko otvorene kupole na krovu KPZ-a u teretanu, zatim predat medicinskom tehničaru Igoru Milošu koji se tereti da je pištolj čuvao i držao u ambulanti a potom ga predao Sejfoviću kada je ovaj to od njega zatražio", stoji u saopćenju Tužilaštva KS.
Zatvorski stražar Nikola Simić tereti se da je omogućio Sejfoviću da nesmetano iznese pištolj iz ćelije te mu prilikom izlaska u šetnju u krugu KPZ-a bez adekvatne kontrole i nadzora omogućio bijeg. Nakon bijega, ispred KPZ-a, Amela Sejfovića na motoru je sačekao Mirza Fazlić, koji ga je odvezao do garaža u tunelu u ulici Hakije Kulenovića, a nakon toga su se automobilom uputili prema Visokom. Dok se Amel Sejfović krio na području Tušnjića, Sanjin Borčak mu je pomagao tako što mu je na različitim lokacijama ostavljao hranu, odjeću, telefone, SIM kartice te je imao zadatak da ga preveze na sigurnu lokaciju.
Optužnicom se Amel Sejfović tereti za krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima bijeg osobe kojoj je oduzeta sloboda i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija. Dževad Hazić se tereti krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima omogućavanje bijega osobi kojoj je oduzeta sloboda i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija. Igor Buzov je optužen za krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima omogućavanje bijega osobi kojoj je oduzeta sloboda i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija, a Amir Ibrahimi se tereti za krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom omogućavanje bijega osobi kojoj je oduzeta sloboda.

PRODUŽENJE PRITVORA

Medicinski tehničar KPZ-a Igor Miloš se tereti za krivično djelo omogućavanje bijega osobi kojoj je oduzeta sloboda i krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materij, dok se čuvar Nikola Simić optužuje za krivično djelo protuzakonito oslobođenje osobe lišene slobode.
Postupajući tužilac Tužilaštva KS je uz optužnicu, koja je proslijeđena Kantonalnom sudu u Sarajevu na potvrđivanje, predložio produženje pritvora za Dževada Hazića, Amira Ibrahimija, Igora Miloša, Igora Buzova i Nikolu Simića, dok su za Sanjina Borčaka i Mirzu Fazlića predložene mjere zabrane.
NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

mar
Hrvat uhićen s 20 kilograma marihuane na izlazu iz Srbije
11.01.2018

Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 sati i on će, uz kaznenu prijavu, biti priveden u Više javno tužiteljstvo u Sremskoj Mitrovici, objavio je MUP Srbije na svojim internetskim stranicama.

mos
Opljačkan poštar koji je nosio penzije
09.01.2018

Upoznati je krim. policija i nadležni tužilac te su preduzete sve potrebne mjere, saopćeno je iz kantonalnog MUP-a.

pol
Policija u Italiji i Njemačkoj uhapsila 200 pripadnika mafije
09.01.2018

Dvjestotinjak pripadnika italijanskih najzloglasnijih mafijaških grupa uhapšeno je u operaciji u Italiji i Njemačkoj, saopćila je policija u utorak.