Apoteke Sarajevo
crna rupa

Predavanje profesora Ruffina o zagonetkama proboja gama-zračenja

29.11.2017
TUZLA, 29. nov 2017

Predstavnici Univerziteta u Tuzli i Mreže Internacionalnog centra za relativističku astrofiziku "ICRANet" potpisali su Sporazum o naučnoj saradnji.

Direktor ICRANet-a i profesor Univerziteta u Rimu "La Sapienza" Remo Ruffini za vrijeme posjete održao je i predavanje o temi "Zagonetka proboja gama-zračenja". Najnovije otkriće, nakon što je objavljeno u "Astrofizičkom žurnalu",  prvi put je prezentirano u Tuzli.

Izvangalaksijski proboji gama-zračenja intrigirali su mnoge naučnike, a među onima koji su radili na otkrivanju ove misterije je i profesor Remo Ruffini.

- U stotinu sekundi vidjeli smo eksploziju Supernove, u blizini neutronske zvijezde koja kreira materiju Supernove, formira crnu rupu, a gama zrake nakon proboja se vraćaju u Supernovu i onda Supernova postaje Hipernova - objasnio je Ruffini.

Potpisivanjem sporazuma s Mrežom Internacionalnog centra za relativističku astrofiziku "ICRANet" Prirodno-matematički fakultet i Univerzitet u Tuzli proširili su naučno-istraživački krug i obavezali se širiti informacije o novim otkrićima u univerzumu.

Dekan Prirodno-matematičkog fakulteta UNTZ Vedad Pašić izrazio je zadovoljstvo što je Univerzitet u Tuzli u prilici doprinijeti razvoju nauke.

- Ova stvar, iako se na prvi pogled može činiti jako dalekom i teoretskom, direktno u veoma kratkom periodu može da utiče na živote svih ljudi na planeti - izjavio je Pašić.

Rektorica UNTZ Nermina Hadžigrahić je istakla da će ova saradnja stvriti prostor da mladi istraživači u drugim istraživačkim laboratorijima steknu nova znanja i prenesu ih.   

Univerzitet u Tuzli nedavno je uspostavio i saradnju sa visokoobrazovnim ustanovama u Turskoj čime su dodatno ojačani naučno-istraživački kapaciteti.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

krv
BBC: Naučnici korak bliže univerzalnom testu krvi za otkrivanje raka
19.01.2018

- Ovo je sveti gral medicine, da imamo test krvi koji otkriva rak bez drugih procedura poput skeniranja i kolonoskopije - dodao je, ističući da su naučnici vrlo blizu toga, piše BBC.

geo
Zemlju će danas pogoditi geomagnetska oluja, fluktuacije u opskrbi strujom
19.01.2018

Magnetsko polje našeg planeta (Zemlje) danas će pogoditi geomagnetska oluja. Fenomen je to koji može imati utjecaja na elektromreže, avionske linije i satelite te tako prouzročiti zastoj čitavog svijeta, prenose mediji.

cig
Pušači češće moraju na operaciju kralježnice
12.01.2018

Rizik od bolova u donjem dijelu kralježnice pušenje čini većim, a to su bolovi koji bi se trebali sanirati putem operativnog zahvata, sugerira novo švedsko istraživanje.