Brinemo za okoliš
zv

Zvizdić-Keqiang: Potpisani sporazumi podsticaj za dalji nastavak saradnje

28.11.2017
SARAJEVO, 28. nov 2017

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH  Denis Zvizdić susreo se danas u Budimpešti sa premijerom NR Kine Lijem Keqiangom sa kojim je razgovarao o dosadašnjoj bilateralnoj saradnji i poboljšanju ekonomskih i trgovinskih odnosa.

Predsjedavajući Zvizdić je izrazio zadovoljstvo političkim odnosima i napretkom ekonomske saradnje dvije zemlje u proteklih nekoliko godina. Rekao je da ideja i projekt „Jedan pojas - jedan put“, te godišnji samiti premijera NR Kine sa premijerima država centralne i istočne Evrope u formatu „16+1“, već daju vidljive rezultate. Dodao je je u Bosni i Hercegovini prošle godine uspješno održan Ekonomski forum privrednika država učesnica Samita 16+1, a prije nekoliko dana i Samit na visokom nivou u oblasti turizma.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da je Bosna i Hercegovina zemlja sa velikim potencijalom za turizam i investicije zahvaljujući svom izuzetnom geografskom položaju i bogatstvu prirodnih resursa. Ukazao je na rastući broj turista iz Kine i  s tim u vezi, pozdravio je jučerašnje potpisivanje Sporazuma o uzajmanom izuzimanju od viza za nosioce običnih pasoša između BiH i Kine izrazivši nadu da će to doprinijeti još većem interesovanju kod kineskih građana da posjete Bosnu i Hercegovinu kao turisti, ali i značajno olakšati komunikaciju i povezivanje privrednika. Istaknuo je da je potpisan  i finalni ugovor o kreditiranju, kako bi počela realizacija jednog od najvećih poslijeratnih energetskih projekata u BiH, izgradnja „Bloka 7“ Termoelektrane „Tuzla“ i potpisan Sporazum o poljoprivrednoj saradnji nadležnih ministarstava BiH i Kine, što daje podsticaj za dalji nastavak i produbljivanje uspješne saradnje.

Premijer Keqiang je izrazio zadovoljstvo napretkom odnosa i što važni projekti ulaze u fazu realizacije na obostranu korist, što Bosnu i Hercegovinu čini kredibilnim partnerom. On je pozdravio ekonomski i politički napredak Bosne i Hercegovine i izrazio spremnost NR Kine za nastavkom uspješne ekonomske, kulturne i privredne saradnje.

Sastanku su prisustvovali zamjenik predsjedavajućeg VMBiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak i  ambasador BiH u Mađarskoj Aleksandar Dragičević, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

ei
Trgovinski deficit Federacije BiH za februar 362.918.000 KM
21.03.2018

Procent pokrivenosti uvoza izvozom u februaru je 62,3 posto, što je za 2,7 posto manje u odnosu na januar 2018. kada je pokrivenost iznosila 65 posto.

sa
MS&WOOD na Izložbi dizajna u Šangaju, veliki interes za namještaj iz Fojnice
20.03.2018

Ovog puta kompanija se predstavila novitetima iz kolekcije “Primum” i “Elle”.

vino
Održano ocjenjivanje vinskih uzoraka pristiglih na Mostarski sajam gospodarstva
20.03.2018

Vina su ocjenjivana po ustaljenoj metodi 100 pozitivnih bodova Međunarodne organizacije za lozu i vino (OIV) koja je prihvaćena u cijelom svijetu.

SBF