Apoteke Sarajevo
tur

Zvizdić i Šarović današnji samit u Budimpešti ocijenili uspješnim za BiH

28.11.2017
BUDIMPEŠTA/SARAJEVO, 28. nov 2017

U Budimpšeti je danas, u okviru 6. samita 16 premijera zemalja centralne i istočne Evrope s premijerom NR Kine (16+1), potpisan Sporazum o uzajmanom izuzimanju od viza za nosioce običnih pasoša između Bosne i Hercegovine i NR Kine i Sporazum o poljoprivrednoj saradnji Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstva poljoprivrede NR Kine.

Također, tokom ceremonije potpisivanja bilateralnih sporazuma potpisan je i Ugovor o kreditu između Elektroprivrede Bosne i Hercegovine i kineske EXIM banke vezan za projekat izgradnje termoelektrane kapaciteta 450MW "Blok 7" Termoelektrane Tuzla.

Zvizdić je izjavio je da je BiH na današnjem samitu bila jedna od najzapaženijih zemlja, što je plod rada i jasnog plana razvoja odnosa sa Kinom i zemljama centralne i istočne Evrope.

Istakao je da će sporazum o bezviznom režimu sigurno dovesti do značajnog povećanja broja kineskih turista u BiH, koji je već ove godine udvostručen u odnosu na prethodnu i iznosio je oko 20.000.

- Drugi sporazum vezan je poljoprivredu jer je Kina prepoznala potencijale Bosne i Hercegovine, a najvažnije je bilo potpisivanje ugovora za izgradnju "Bloka 7" TE Tuzla što otvara mogućnosti za daljnju saradnju u oblasti energetike - rekao je Zvizdić.

Šarović je naveo da je posebno važna bila današnja izjava kineskog premijera da njegova zemlja namjerava da još više investira u zemlje centralne i istočne Evrope.

- Kina planira da godišnje iz ovih zemalja uvozi robe u vrijednosti 1.000 milijardi, a posebno su zainteresovani za organsku hranu - kazao je Šarović i današnji samit ocijenio posebno uspješnim.

Sporazumom o uzajmanom izuzimanju od viza za nosioce običnih pasoša državljana BiH i NR Kine, nosioci važećih biometrijskih pasoša bit će oslobođeni obaveze pribavljanja vize za ulazak, izlazak, boravak ili tranzit preko teritorije druge ugovorne strane tokom boravka do 90 dana u roku od 180 dana.
NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

tr
Trump odobrio visoke tarife za uvoznu robu
23.01.2018

Odluka je zasnovana na nalazima Američke komisije za međunarodnu trgovinu da je pojačani uvoz "suštinski uzrok teških šteta domaćim proizvođačima", navodi se u saopćenju.

sar
Šarović naložio hitne mjere povodom zabrane izvoza jabuka
22.01.2018

Taj sistem, naglasio je Šarović u saopćenju, nužno je hitno unaprijediti da bi bio efikasan i da bi slične slučajeve bilo moguće brzo prepoznati, riješiti i sankcionirati.

eu
Rekordno bogatstvo Nijemaca
22.01.2018

Bogatstvo građana Njemačke povećalo se u trećem kvartalu prošle godine 1,2 odsto i sada iznosi 5,78 biliona eura, pokazuju podaci Njemačke savezne banke.