Apoteke Sarajevo
nov

Novalić:Saradnja BiH i Slovenije može se poboljšati, posebno na ekonomskom planu

27.11.2017
SARAJEVO, 27. nov 2017

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić primio je danas u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu u nastupnu posjetu ambasadoricu Republike Slovenije Zoricu Bukinac.

Uz konstataciju da Bosna i Hercegovina i Republika Slovenija imaju tradicionalno dobre i prijateljske bilateralne odnose, bez otvorenih pitanja, federalni premijer poželio je slovenskoj diplomatkinji uspješan rad u BiH. Naglasio je da se saradnja dviju zemalja može značajno poboljšati, posebno na ekonomskom planu, te u oblastima bezbjednosti, turizma, obrazovanje i kulture, zaštiti i unapređenju životne sredine i razvoju takozvanih zelenih tehnologija.  

Gošću iz Slovenije upoznao je s aktuelnom ekonomskom i političkom situacijom, te izazovima koji stoje na putu provođenja planiranih reformi, čemu je ambasadorica Bukinac dala bezrezervnu podršku svoje zemlje.       

Posebno je istaknuto da evropski put naše zemlje nema alternativu. Bukinac je rekla da će Republika Slovenija, kao i do sada, snažno podupirati proces pridruživanja EU i  najavila nastavak ove podrške.

Razgovarano je i o potrebi prenošenja i razmjene iskustava provođenja reformskih procesa u ovoj prijateljskoj zemlji, pri čemu je federalni premijer naglasio dobre rezultate u reformi javne uprave u Sloveniji.

Bilo je riječi i statusu radnika iz BiH koji se nalaze na privremenom radu u ovoj zemlji čiji je broj u posljednjih pet, šest godina znatno povećan, a potreba za njihovim angažmanom postoji i dalje, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

sar
Šarović naložio hitne mjere povodom zabrane izvoza jabuka
22.01.2018

Taj sistem, naglasio je Šarović u saopćenju, nužno je hitno unaprijediti da bi bio efikasan i da bi slične slučajeve bilo moguće brzo prepoznati, riješiti i sankcionirati.

eu
Rekordno bogatstvo Nijemaca
22.01.2018

Bogatstvo građana Njemačke povećalo se u trećem kvartalu prošle godine 1,2 odsto i sada iznosi 5,78 biliona eura, pokazuju podaci Njemačke savezne banke.

jab
Rusija obustavlja uvoz jabuka iz BiH zbog pošiljke prepakovanih poljskih jabuka
19.01.2018

Upravu je o tom slučaju jučer obavijestila Ruska federalna služba za fitosanitarni nadzor, a kao zemlja porijekla jabuka u spornoj pošiljki navedena je Poljska.