Apoteke Sarajevo
pij

Dobri rezultati pete kampanje Udruženja "Kupujmo i koristimo domaće"

27.11.2017
SARAJEVO, 27. nov 2017

Peta kampanja Udruženja "Kupujmo i koristimo domaće" pod nazivom "Made in BiH" polučila je više nego dobre rezultate, izjavio je Feni predsjednik tog udruženja Admir Kapo.

- Posljednje informacije koje sam dobio iz tržnih centara pokazuju rast prodaje domaćih proizvoda u svim industrijskim oblastima tokom osam i po mjeseci kampanje - rekao je Kapo.

Pojasnio je da su u strukturi prodaje bh. suhomesnati i proizvodi od pilećeg mesa preuzeli primat na tržištu, da je zabilježen dobar rast prodaje bh. mliječnih proizvoda, kao i bh. alkoholnih pića a posebno vina.

Kapo je istakao da se promjena svijesti kod bh. građana nastavlja i da poređenje današnjeg stanja s onim iz 2014. pokazuje ogroman napredak.

Precizirao da je prodaja pojedinih grupa proizvoda rasla i više od 50 posto što su odlični rezultati, ali su još daleko od željenog cilja za koji će biti potreban nastavak istog tempa narednih pet do deset godina.

- Cilj nam je da upšte ne bude trgoviskog deficita kod proizvoda koje u Bosni i Hercegovini proizvodimo ili smo u mogućnosti da ih proizvedemo - naveo je Kapo.

Kapo je naglasio da je za sadašnje rezultate posebno bitno što su domaći tržni centri preuzeli primat na tržištu i što daju više prostora na policama bh. proizvodima.

Dodao da će aktuelna kampanja trajati do kraja 2017. nakon čega će biti sumirani rezultati i početi pripreme za narednu, šestu kampanju koja bi trebala biti predstavljena sredinom februara.

Udruženje "Kupujmo i koristimo domaće" ima više od 500 firmi u članstvu - od najmanjih porodičnih obrta do velikih kompanija i bh. brendova, a većinom su iz prehrambene industrije, proizvodnje namještaja, metalne industrije, uslužnih djelatnosti i drugih.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

jab
Rusija obustavlja uvoz jabuka iz BiH zbog pošiljke prepakovanih poljskih jabuka
19.01.2018

Upravu je o tom slučaju jučer obavijestila Ruska federalna služba za fitosanitarni nadzor, a kao zemlja porijekla jabuka u spornoj pošiljki navedena je Poljska.

sa
Otvorene prijave za 'Sarajevo Business Bridge Awards 2018'
19.01.2018

Nagrade SBF-a dobitnicima će biti uručene na svečanoj ceremoniji u Parlamentu BiH tokom prvog dana održavanja 9. Sarajevo Business Foruma u prisustvu svjetskih i regionalnih političkih i biznis lidera.

701
Dodijeljeni grantovi za 11 bh. kompanija iz oblasti peradarstva
18.01.2018

Predstavnici Farma II projekta i 11 bh. kompanija iz oblasti peradarstva potpisali su danas u Sarajevu ugovore o dodjeli bespovratnih novčanih sredstava u sektoru peradarstva u ukupnom iznosu od 600.000 KM.