Apoteke Sarajevo
zv

Zvizdić na Samitu premijera 16+1 u Budimpešti

27.11.2017
SARAJEVO, 27. nov 2017

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić učestvovat će danas u Budimpešti na 6. samitu 16 premijera zemalja centralne i istočne Evrope s premijerom NR Kine (16+1).

Ovogodišnji Samit će biti fokusiran na nastavak povezivanja država učesnica, trgovinu i investicije, finansije, ekološku poljoprivredu, „zelenu“ ekonomiju i inovacije. Očekuje se i potpisivanje brojnih bilateralnih, ekonomskih i trgovinskih, sporazuma država učesnica s NR Kinom, najavljeno je iz Vijeća ministara BiH.

Tokom Samita se očekuje potpisivanje sporazuma o uzajmanom izuzimanju od viza za nosioce običnih pasoša između Bosne i Hercegovine i NR Kine i sporazuma o poljoprivrednoj saradnji Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstva poljoprivrede NR Kine.

U okviru Samita bit će održan i 7. ekonomsko-trgovinski forum privrednika iz zemalja učesnica.

Na marginama Samita premijera „16+1“ u utorak, 28. novembra, Zvizdić će se susresti s domaćinom Samita premijerom Mađarske Viktorom Orbanom i premijerom NR Kine Li Keqiangom.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

sar
Šarović naložio hitne mjere povodom zabrane izvoza jabuka
22.01.2018

Taj sistem, naglasio je Šarović u saopćenju, nužno je hitno unaprijediti da bi bio efikasan i da bi slične slučajeve bilo moguće brzo prepoznati, riješiti i sankcionirati.

eu
Rekordno bogatstvo Nijemaca
22.01.2018

Bogatstvo građana Njemačke povećalo se u trećem kvartalu prošle godine 1,2 odsto i sada iznosi 5,78 biliona eura, pokazuju podaci Njemačke savezne banke.

jab
Rusija obustavlja uvoz jabuka iz BiH zbog pošiljke prepakovanih poljskih jabuka
19.01.2018

Upravu je o tom slučaju jučer obavijestila Ruska federalna služba za fitosanitarni nadzor, a kao zemlja porijekla jabuka u spornoj pošiljki navedena je Poljska.