Apoteke Sarajevo
bag

Novi bager na Površinskom kopu Rudnika Kakanj

24.11.2017
KAKANJ, 24.nov 2017

Povodom Dana državnosti BiH, na 'Površinskom kopu Vrtlište' u Kaknju je, na prigodnoj svečanosti, pušten u rad  novi elektrohidraulični bager čija je zapremina kašike  12,5 metara kubnih.

Ključeve bagera iz ruku izvršnog direktora za proizvodnju Elektroprivrede BiH Nevada Ikanovića primio je bagerist Ekrem Alidžanović, koji na 'Površinskom kopu Vrtlište' upravlja istim ovim mašinama, ali znatno manjeg kapaciteta.

- Sve je bolje kada je novo, ovo nam je znatno veći radni kapacitet stroja, a ono što je u rudarstvu najvažnije je poboljšane sigurnosti zaposlenih - kazao je bagerist Ekrem Alidžanović.

Treba istaći da je ovo novo veliko investicijsko ulaganja kompanije "Elektroprivreda BiH" u rudnike i vrijedno  je 5.430.000 KM. Upotrebom novog bagera značajno će se povećati kapacitet utovarnih jedinica i povećati učinak u radu na otkrivci čvrste jalove mase, a nakon toga  na kopanju uglja.

- Ovaj mjesec rudnici iz Koncerna EPBiH već su proizveli iste količine uglja kao prošle godine, a danas se očekuje dostizanje proizvodnje od pet miliona tona i to je poklon rudara domovini povodom Dana državnosti - istakao je  Ikanović.

Po riječima direktora Rudnika Kakanj Kasima Alajbegovića ovo je značajna podrška rudarima Kaknja, zahvaljujući   Elektroprivredi BiH, čije investicije zaista predstavljaju uvođenje novih tehnologija u rudarstvo.

- Godišnje na ovom kopu se utovari i preveze gotovo četiri miliona kubnih metara otkrivke. Bar polovinu od toga, znači oko dva miliona  kubnih metara otkrivke treba da utovari ovaj bager. To je najslikovitiji  opis značaja ove investicije i iz toga je potpuno jasno šta nama znači ovaj bager i koliko smo zahvalni Elektroprivredi BiH - rekao je Alajbegović.

Uvođenjem u radnu akrivnost novog bagera kompletirana je utovarno-transportna tehnološka linija na eksploataciji i odlaganju čvrste jalove mase u Rudniku Kakanj, za koju je u maju ove godine nabavljeno pet velikih 'damper' kamiona nosivosti od  130 do 140 tona.

NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

jab
Rusija obustavlja uvoz jabuka iz BiH zbog pošiljke prepakovanih poljskih jabuka
19.01.2018

Upravu je o tom slučaju jučer obavijestila Ruska federalna služba za fitosanitarni nadzor, a kao zemlja porijekla jabuka u spornoj pošiljki navedena je Poljska.

sa
Otvorene prijave za 'Sarajevo Business Bridge Awards 2018'
19.01.2018

Nagrade SBF-a dobitnicima će biti uručene na svečanoj ceremoniji u Parlamentu BiH tokom prvog dana održavanja 9. Sarajevo Business Foruma u prisustvu svjetskih i regionalnih političkih i biznis lidera.

701
Dodijeljeni grantovi za 11 bh. kompanija iz oblasti peradarstva
18.01.2018

Predstavnici Farma II projekta i 11 bh. kompanija iz oblasti peradarstva potpisali su danas u Sarajevu ugovore o dodjeli bespovratnih novčanih sredstava u sektoru peradarstva u ukupnom iznosu od 600.000 KM.