Apoteke Sarajevo
ius

IUT: Prepoznatljiv i priznat u međunarodnom obrazovnom prostoru

20.11.2017
 Od osnivanja do danas, na fakultetima IUT-a je diplomirao, magistrirao i doktorirao 3.291 student od kojih će mnogi postati poznati i uvaženi stručnjaci. Danas se na Univerzitetu obrazuje oko 3.200 studenata. Naši predavači su uvaženi profesori na univerzitetima Evropske unije. Osnivač i rektor Univerziteta je uvaženi profesor, lider i vizionar, akademik prof. dr. Ibrahim Jusufranić
Počeci Internacionalnog univerziteta Travnik (IUT) datiraju iz  2006. godine, osnivanjem Fakulteta za privrednu i tehničku logistiku, a proces integracije Univerziteta završen je u maju 2010. godine. Osnivač i rektor Univerziteta je uvaženi profesor, lider i vizionar, akademik prof. dr. Ibrahim Jusufranić. 

Danas IUT u svom sastavu objedinjuje sedam organizacijskih jedinica:
Ekonomski fakultet Travnik
Saobraćajni fakultet Travnik
Ekološki fakultet Travnik
Pravni fakultet Travnik
Fakultet za medije i komunikacije Travnik
Fakultet informacionih tehnologija Travnik
Fakultet politehničkih nauka Travnik sa sljedećim odsjecima:
Mašinstvo
Građevinarstvo i arhitektura
Elektrotehnika
Logistika
Sigurnost i zaštita na radu


ius 2.jpg


Univerzitet ima za cilj obrazovati svestranog, društveno odgovornog i stručnog diplomiranog studenta, sposobnog da se suoči sa složenim problemima privrednog i društvenog razvoja koji trenutno postoje unutar Bosne i Hercegovine, ali i regije. Internacionalni univerzitet Travnik u Travniku svoju misiju temelji na četiri trajne vrijednosti i to na savremenom, neprestano fluidno promjenljivom, konceptu organizovanosti studijskih procesa, visokom kvalitetu i standardima u realizaciji studijskih procesa, intenzivnoj međunarodnoj saradnji kroz programe ERASMUS plus i druge evropske projekte i programe i saradnju sa lokalnom zajednicom.
Od osnivanja do danas, na fakultetima IUT-a je diplomirao, magistrirao, doktorirao 3.291 student od kojih će mnogi postati poznati i uvaženi stručnjaci, a danas se na Univerzitetu obrazuje oko 3.200 studenata. Naši predavači su uvaženi profesori na univerzitetima Evropske unije (Italija, Litvanija), gdje realiziraju module uobličene na osnovu upravo Syllabusa naših profesora, a što je vrijedno pomena, i to na Master studijima, čime se potvrđuje značaj razvijanja sopstvenih naučnih i obrazovnih kadrova koji jesu metodološka pretpostavka daljnjeg razvoja univerziteta sui generis. Istovremeno, akademik, rektor, prof. dr. Ibrahim Jusufranić je održao i gostujuće predavanje na prestižnom Kaunas fakultetu (Vilnius univerzitet iz Vilniusa, Litvanija) nadograđujući inspirativnu izvrsnost naših visokoškolskih usmjerenja.

Savremeni koncept organizovanosti studijskih procesa

Nastajanje, rast i razvoj IUT-a je obilježen potrebom da se u jednom, geografskom i privrednom smislu vrlo značajnom, području obrazuju stručnjaci koji bi postali osnovni nositelj privrednog razvoja ovog dijela Bosne i Hercegovine. S obzirom da je cilj Internacionalnog univerziteta Travnik postizanje visokih standarda kvaliteta obrazovanja, neprekidno se radi na unaprjeđenju i inoviranju nastavnih planova i programa, kao i uvođenju novih metoda u izvođenju nastave, u skladu s ubrzanim tehnološkim razvojem. Izgradnjom nove zgrade unutar 10.500 m2 obezbijeđeni su savremeni uslovi studiranja u moderno opremljenim multimedijalnim salama i laboratorijama.


Visoki kvalitet i standardi u realizaciji studijskih programa

Strategije razvoja univerziteta, uz zadovoljenje svih uslova kvalitetnog upravljanja, unutrašnjeg osiguranja kvaliteta, kao i razvoja kulture kvaliteta su samo neki od realiziranih ciljeva IUT-a koji se kontinuirano razvijaju i nadograđuju, u skladu sa neposrednom izgradnjom kapaciteta naše visokoškolske ustanove. Kruna ispunjenja ovih ciljeva je dobijanje rješenja o institucionalnoj akreditaciji Internacionalnog univerziteta Travnik, uručenog 23. 5. 2016. godine u prostorijama Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK/KSB, zbog čega se IUT našao na listi akreditiranih visokoškolskih ustanova u BiH od strane Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta Bosne i Hercegovine


 Intenzivna međunarodna saradnja s univerzitetima u Evropi i svijetu

Internacionalni univerzitet Travnik je od osnivanja do danas potpisao 81 sporazum o saradnji sa drugim univerzitetima na regionalnom i  međunarodnom nivou kao i tri sporazuma u okviru Erasmus+ programa. Da ovi potpisani sporazumi nisu samo slovo na papiru dokaz su zajedničko organizovanje međunarodnih konferencija, programa dvostrukih diploma, održavanje pozivnih predavanja kao i realizirana mobilnost studenata, administrativnog i nastavnog osoblja. Unutar Erasmus+ programa mobilnosti razmjene studenata, akademskog i neakademskog osoblja do sada je učestvovalo šest studenata, pet akademskih i pet administrativnih predstavnika sa našeg univerziteta na univerzitetima u Litvaniji.


MEĐUNARODNE NAGRADE I PRIZNANJA 

Rektor, akademik, prof. dr. Ibrahim Jusufranić i Internacionalni univerzitet Travnik su primili 15 prestižnih međunarodnih nagrada koje su doprinijele prepoznatljivosti i priznatosti diploma studenata ovog univerziteta na evropskom i međunarodnom obrazovnom prostoru. Primljene su sljedeće nagrade:
Nagrada Kraljica Viktorija - dodijeljena u Kanu, Francuska, 6. i 7. 10. 2017. 
Naučnik godine 2016 - dodijeljena od strane IARC iz Čikaga, Ilionis, SAD, 3. 4. 2017.  
Počasni profesor Akademske unije - dodijeljena u Oxfordu, Velika Britanija, održane 20. 12. 2016. 
Izbor kvaliteta 2016 - dodijeljena u Berlinu, Njemačka, 12. 12. 2016. 
Dijamantno oko za kvalitet i izvrsnost - dodijeljena u Rimu, Italija, 25. 7. 2016. 
Platinum tehnologija priznanje za kvalitet i brend 2015 - dodijeljena u Rimu, Italija, 27. 7. 2015. 
Nagrada za postignuće u kvalitetu 2015 - dodijeljena u Londonu, Velika Britanija, 14. 6. 2015. 
Nagrada za poslovnu izvrsnost „THE BIZZ 2014“ - dodijeljena u Veneciji, Italiji, 26. 4. 2014. 
Nagrada dijamantsko oko za kvalitet i izvrsnost - dodijeljena u Berlinu u Njemačkoj, 31. 3. 2014. 
Europska nagrada za najbolju praksu 2013 - dodijeljena u Beču, Austriji, 8. 12. 2013. 
Zlatna nagrada za kvalitet i poslovni ugled - dodijeljena u Rimu u Italiji, 23. i 24. juna 2013. 
Ujedinjena Europa - dodijeljena u Oksfordu, u Velikoj Britaniji,  16-19. decembara 2013. 
Best University - dodijeljena u Beču, Austrija, 17. 12. 2012. godine 
Povelja F.E.S.T. 2012 - dodijeljena u Solinu, Hrvatska, 12. 10. 2012.  
Prestižna međunarodna nagrada „SOCRATES“ - dodijeljena u Dablinu, Irska, 12. 7. 2012. 

Dana 20. 10. 2017. godine je Državni univerziteta Istoka iz Ciudad del Este, Paragvaj, izvršio inauguraciju na čast u zvanje Dr. Honoris Causa za akademika, rektora, prof. dr. Ibrahima Jusufranića.


    VIZIJA

Iako relativno mlada visokoškolska ustanova u Bosni i Hercegovini, naš univerzitet je predvodnik naučne misli i pozitivnih procesa, generator znanja i napretka unutar društava kompletne regije koji privlači i zadržava talente svjetske akademske misli omogućavajući im da dostignu svoj puni potencijal u obrazovanju. Naš cilj je da Internacionalni univerzitet Travnik postane regionalni, evropski i svjetski centar, odnosno lider visokog obrazovanja po kojem će se prepoznavati grad Travnik, Srednjobosanski kanton i naša Bosna i Hercegovina.

(IUT/magazin Start BiH)NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

krv
BBC: Naučnici korak bliže univerzalnom testu krvi za otkrivanje raka
19.01.2018

- Ovo je sveti gral medicine, da imamo test krvi koji otkriva rak bez drugih procedura poput skeniranja i kolonoskopije - dodao je, ističući da su naučnici vrlo blizu toga, piše BBC.

geo
Zemlju će danas pogoditi geomagnetska oluja, fluktuacije u opskrbi strujom
19.01.2018

Magnetsko polje našeg planeta (Zemlje) danas će pogoditi geomagnetska oluja. Fenomen je to koji može imati utjecaja na elektromreže, avionske linije i satelite te tako prouzročiti zastoj čitavog svijeta, prenose mediji.

cig
Pušači češće moraju na operaciju kralježnice
12.01.2018

Rizik od bolova u donjem dijelu kralježnice pušenje čini većim, a to su bolovi koji bi se trebali sanirati putem operativnog zahvata, sugerira novo švedsko istraživanje.