Apoteke Sarajevo
toto

Umro najpoznatiji talijanski mafijaš

17.11.2017
RIM, 17. nov 2017

"Capo di tutti capi" sicilijanske mafije Salvatore Toto Riina, koji je u petak umro prirodnom smrću u zatvoru, dan nakon 87. rođendana, bio je brutalni ubojica koji je četvrt stoljeća terorizirao Italiju.

Riina, koji je služio nekoliko doživotnih kazni za razna ubistav, umro je u 3,37 sata u Parmi gdje je bio zatvoren godinama, prenosi ANSA.

Prema medijskim izvještajima, u zadnja 24 sata bio je u komi. Uzrok smrti nije objavljen, no  zna se da je imao rak bubrega i srčane tegobe.

Rođen je 1930. u mafijaškom uporištu Corleoneu, gradiću koji inspirirao ime fiktivne mafijaške porodice u "Kumu". Prije hapšenja 1993. godine  proveo je 24 godine u bijegu.

Imao je dva nadimka: Zvijer, zbog brutalnosti, i Kratki, jer je bio visok samo 158 centimetara.

Pod njegovim zapovjedništvom Cosa Nostra je ubila nekoliko visokih dužnosnika, uključujući sicilijanskog guvernera Piersantija Mattarellu, brata aktualnog predsjednika države Sergija Mattarelle, i vodeće antimafijaške državne tužitelje Giovannija Falconea i Paola Borsellina.

Prvog čovjeka ubio je golim rukama, u tučnjavi, 1949. godine. Svoju kriminalnu karijeru završio je služeći višestruke doživotne zatvorske kazne u zatvorima maksimalne sigurnosti.

Rođen u siromašnoj seljačkoj obitelji, Riina je imao teško djetinjstvo. Otac i stariji brat poginuli su 1943. pokušavajući deaktivirati savezničku bombu. Tada 13-godišnji Riina morao se brinuti za četvero mlađe braće i sestara i majku.

Postao je mafijaški ubica u službi zloglasnih šefova Luciana Leggia i Gaetana Badalamentija prije nego što se sam uspeo do glavnog položaja u Cosa Nostri početkom 80-ih godina.

Njegovo barbarstvo navodno je potaknulo Tommasa Buscettu, najpoznatijeg mafijaškog prebjega, na suradnju s policijom. Buscettina svjedočenja pomogla su Falconeu i Borsellinu da osiguraju osuđujuće presude hiljadama mafijaša, uključujući i Riinu.

Suprotno od mafijaša takozvane stare škole, Riina nije povlačio granice kada je nasilje bilo u pitanju. Jednom je o mafijaškim prebjezima rekao: "Moramo ih ubiti, i sve njihove rođake do dvadesetog koljena, počevši od djece starije od šest godina".

Njegova životna saputnica bila je Antonietta "Ninetta" Bagarella, s kojom je bio u vezi od 1955. godine. Imaju četvero djece, uključujući dvojicu sinova koji su nastavili očevim stopama. Giovanni Francesco služi doživotnu kaznu zbog ubojstva, a Giuseppe Salvatore odslužio je osam godina zbog drugog mafijaškog kriminala, prenosi Hina.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

mar
Hrvat uhićen s 20 kilograma marihuane na izlazu iz Srbije
11.01.2018

Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 sati i on će, uz kaznenu prijavu, biti priveden u Više javno tužiteljstvo u Sremskoj Mitrovici, objavio je MUP Srbije na svojim internetskim stranicama.

mos
Opljačkan poštar koji je nosio penzije
09.01.2018

Upoznati je krim. policija i nadležni tužilac te su preduzete sve potrebne mjere, saopćeno je iz kantonalnog MUP-a.

pol
Policija u Italiji i Njemačkoj uhapsila 200 pripadnika mafije
09.01.2018

Dvjestotinjak pripadnika italijanskih najzloglasnijih mafijaških grupa uhapšeno je u operaciji u Italiji i Njemačkoj, saopćila je policija u utorak.