Apoteke Sarajevo
gr

Prezentacija rezultata istraživanja u sklopu projekta 'zelenih' javnih nabavki

17.11.2017
SARAJEVO, 17. nov 2017

U okviru projekta “Zelene javne nabavke i zeleni projekti-Tržišni mehanizmi zaštite okoliša u funkciji obezbjeđenja održivog razvoja“ Green Council (GC) je održao konferenciju radi prezentacije rezultata istraživanja do kojih se došlo kroz niz intervjua sa lokalnim stručnjacima i kroz diskusiju na dva konsultativna sastanka organizovana u Visokom i Sarajevu.

Tim istraživanjem željelo se ukazali na ekonomske, socijalne i druge posljedice koje nosi nedostatak tržišnih mehanizama finansiranja kao što su zelene takse i zelene javne nabavke u strateškom planiranju u procesu evropskih integracija.

- Okupili smo predstavnike institucija na svim nivoima vlasti, predstavnike civilnog sektora privrede i akademske zajednice. Diskusija se razvila u pravom smijeru posebno na aktuelnim primjerima primjene zelenih javnih nabavki u projektima energijske efikasnosti na svim nivoima. Posebno bitna jeste svijest donosioca odluka na lokalnom nivou koji mogu vec sada da primjenjuju logiku i kriterije zelenih javnih nabavki u svojim aktuelnim projektima. Ova tema je vaoma znacajna bez obzira na odbijanja i lobiranja,  ona ce svojom logikom nametnuti promjene kod odgovornih ljudi jer obezbjeđuje kvalitet i zdravlje građana i budućnost generacija... - istakla je Sanela Klarić, predsjednica udruženja GC.

Konferencija je također omogućila istraživačima i svim partnerima u projektu da promovišu finalne nalaze istraživanja te prodiskutuju ovu važnu temu i dogovore način promocije, razmjene, zagovaranja i usvajanja važnih infomacija za održivi razvoja u budućnosti BiH i regiona.

Namjera je na jednom mjestu okupiti predstavnike vlasti, međunarodnih i nevladinih organizacija, donatora, industrije, privrede i akademske zajednice kako bi se razvila pozitivna diskusija i  kroz sinergijsko djelovanje došlo do konstruktivnih rješenja i prijedloga za uvođenje optimalnih rješenja zelenih taksi i zelenih javnih nabavki u BiH.

Projekat se realizira uz finansijsku podršku Hainrich Bolle fondacije u BiH, saopćeno je iz Green Council-a BiH.
NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

Trenutno nema dostupnih novosti iz odabrane rubrike.