Apoteke Sarajevo
dijabetes 2

Nova kampanja: Ko je odgovoran za težak položaj preko 350.000 osoba oboljelih od dijabetesa ?

14.11.2017
Povodom «Svjetskog dana dijabetesa» danas će biti održano niz aktivnosti kako bi se skrenula pažna na težak položaj preko 350.000 osoba oboljelih od dijabetesa. 

Tako će u Sarajevu u 11.00 sati započeti  tradicionalna „Šetnja za dijabetes“ od Katedrale do zgrade Federalnog ministarstva zdravstva. 

Također, prezentiraće se i početak  kampanje «Odgovornost»,  čiji je cilj ukazati na trenutno stanje i prijedloge za unaprijeđenje zdravstvene zaštite oboljelih od dijabetesa. 

dijabetes pl..jpg


U 12.30 sati, predviđeno je okupljanje na Tgu ispred BBI Centra i održavanje akcije „Danas djeca mjere šećer“, gdje će  djeci i mladima biti omogućeno da izmjere šećer u krvi, krvni pritisak. Djeca i mladi će istovremeno dijeliti edukativne materijale građanima Sarajeva. 

Organizator obilježavanja „Svjetskog dana dijabetesa u Bosni i Hercegovini je Savez dijabetoloških udruženja/udruga u BiH, a partneri za Federaciju BiH su Savez udruženja/udruga dijabetičara u Federaciji BiH, Dijabetološko udruženje Federacije BiH i Sportsko udruženje osoba s dijabetesom “DiaBiH”. Obilježavanje ovog dana je organizovano u saradnji sa IDF Europe.

Organizacioni odbor Saveza dijabetoloških udruženja/udruga u BiH će u svakom mjestu gdje djeluju lokalna udruženja organizirati „Šetnju za dijabetes“, štandove na kojima će mjeriti šećer i krvni pritisak, izračunavati indeks tjelesne mase, te dijeliti učesnicima jabuke, vodu, promotivni materijal, glukometre i trakice. Lokalna udruženja će organizirati predavanja, okrugle stolove, sportske aktivnosti i slično.

Sportsko udruženje osoba s dijabeteso «DiaBiH» je uoči „Svjetskog dana dijabetesa“ 13.11. u 19.00h odigralo prvenstvenu utakmicu u okviru Prve lige Federacije u fudbalu sa MNK Vogošća u dvorani „Ramiz Salčin“. Najmlađi članovi „Slatke škole sporta“ odigrali su revijalnu utakmicu sa vršnjacima iz Vogošće. 


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

vr
Dežure domova zdravlja u Kantonu Sarajevo
29.12.2017

Javna ustanova Dom zdravlja Kantona Sarajevo, po već ustaljenom rasporedu, organizovat će dežure za vrijeme novogodišnjih praznika.

zaga
Zagađenje zraka ostavlja dugoročne posljedice naročito na hronične bolesnike
26.12.2017

Upozoravaju da su zbog aerozagađenja unutrašnjeg i vanjskog okoliša najugroženija djeca do pet godina starosti, osobe starije od 60 godina, hronični plućni i srčani bolesnici.

jem
Milion ljudi u Jemenu za koje se sumnja da su oboljeli od kolere
21.12.2017

Broj osoba u Jemenu za koje se sumnja da su oboljeli od kolera popeo se na milion, prenosi Reuters.