Apoteke Sarajevo
dijabetes

Danas i sutra organizovano testiranje na dijabetes i bolesti pluća u 16 gradova u BiH

14.11.2017
 U sklopu projekta "Biram zdravlje" kojeg provodi Udruženje za razvoj društva Kap u saradnji sa zdravstvenim institucijma iz 16 gradova širom BiH, biće omogućeno organizovano testiranje građana na dvije od tri vodeće bolesti u BiH- dijabetes i bolesti pluća


(m.n.)

Povodom Svjetskog dana dijabetesa 14.11. i Svjetskog dana bolesti pluća (KOBP) 15.11,  organizovano je testiranje građana u sljedećim zdravstvenim institucijama: Opća bolnica “Prim.dr. Abdulah Nakaš”, Sarajevo, Domovi zdravlja Drvar, Ljubuški, Živinice, Kladanj, Dom zdravlja Travnik, Domovi zdravlja Sarajevo, Dom zdravlja Kreševo, Cazin, Bihać,  Zavidovići, Sokolac, Kakanj, Tešanj, Zenica, Konjic, Fojnica.
 

415 milliona oboljelih

Dijabetes je u svijetu u stalnom porastu svijetu i rastući je problem svih dobnih grupa, pa se može govoriti o pandemiji ove bolesti. Prema procjenama Međunarodne federacije za dijabetes u 2016. godini oko 415 milliona osoba boluje od dijabetesa (1 od 11 odraslih osoba). U BiH ne postoji jedinstveni registar oboljelih od dijabetesa, ali se pretpostavlja da oko 336.000 građana boluje od dijabetesa, dok polovina, oko 157.000 osoba nisu svjesni da imaju tu bolest.

Koji su glavni uzroci dijabetesa, kako ga prepoznati, zašto je doručak važan, kako da jačamo organizam POGLEDAJTE VIDEO:

lejla.jpg


Brošure i videoemisije


Više od trećine svih smrti uzrokovanih bolesti karcinoma u Bosni i Hercegovini, posljedica su bolesti pluća, posebno kod muškaraca (35%). U Bosni i Hercegovini od karcinoma pluća svake godine oboli preko 1.500 osoba. Rezultati petogodišnjeg preživljenja su porazni i iznose svega oko 17%. Bolesti pluća su uglavnom one na koje se može uticati i prevenirati oboljenje.
 
U sklopu projekta "Biram zdravlje", građani će putem brošura i video emisije biti educirani o prevenciji i ranom prepoznavanju bolesti dijabetesa i bolesti pluća,

Kako prevenirati i prepoznati bolesti pluća - POGLEDAJTE VIDEO:


pluća.jpg


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

vr
Dežure domova zdravlja u Kantonu Sarajevo
29.12.2017

Javna ustanova Dom zdravlja Kantona Sarajevo, po već ustaljenom rasporedu, organizovat će dežure za vrijeme novogodišnjih praznika.

zaga
Zagađenje zraka ostavlja dugoročne posljedice naročito na hronične bolesnike
26.12.2017

Upozoravaju da su zbog aerozagađenja unutrašnjeg i vanjskog okoliša najugroženija djeca do pet godina starosti, osobe starije od 60 godina, hronični plućni i srčani bolesnici.

jem
Milion ljudi u Jemenu za koje se sumnja da su oboljeli od kolere
21.12.2017

Broj osoba u Jemenu za koje se sumnja da su oboljeli od kolera popeo se na milion, prenosi Reuters.