Apoteke Sarajevo
zelena energija

Novi projekat za „zeleniju“ budućnost BiH

07.11.2017
Sarajevo, 07. novembar (z.č)

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Evropska unija (EU) i Federalno ministarstvo finansija Austrije predstavili su danas u Sarajevu zajednički program podrške investicijama u energetsku efikasnost u stambenom sektoru u Bosni i Hercegovini. EBRD je odobrila ukupno 17 miliona eura za UniCredit Bank dd, UniCredit bank ad Banja Luka i Sparkasse Bank dd BiH. Banke će ta sredstva koristiti za dalje kreditiranje ulaganja u projekte energetske efikasnosti za stambene objekte.

-Ovo finansiranje će dovesti do osjetnog poboljšanja u svakodnevnom životu građana BiH. Ove investicije će im pomoći da uštede novac kroz niže račune za energiju, a istovremeno će im osigurati udobniji stambeni prostor – kazao je ovom prilikom Ian Brown, direktor EBRD u BiH.

Ambasador Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU u BiH je dodao kako će doprinos EU za EBRD-ov GEFF program za stambeni sektor omogućiti građanima BiH i regije da zamjene prozore, vrata i bojlere u svojim stanovima i kućama i da ulažu u tehnologije koje će omogućiti uštedu energije u domaćinstvima.           
-Ovo je i prilika za male kompanije, škole, ambulante i institucije da unaprijede energetsku efikasnost – kazao je Wigemark.

Intenzitet korištenja energije u BiH je u prosjeku tri puta veći od EU prosjeka, a prema procjenama oko 80% stambenih objekata bi trebalo renovirati.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

Trenutno nema dostupnih novosti iz odabrane rubrike.