Apoteke Sarajevo
ze

Započela realizacija projekta postavljanja prve "zelene fasade" u Centru

06.11.2017
SARAJEVO, 6. nov 2017

Udruženje za razvoj i mikroprojekte "Opus" u saradnji sa arhitektonskim studiom "Atelier 01 Concept Store" je krajem prošle sedmice započelo realizaciju projekta postavljanja "zelene fasade" na jedan od stambenih objekata u užem centru grada, tačnije na uglu ulica Maršala Tita i Alije Isakovića.

Pilot projekt pod nazivom "Pluća grada", zajedničkim sredstvima finansiraju Općina Centar Sarajevo i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Općina je za taj projekt iz budžeta izdvojila 70.000 KM. Očekuje se da će sav posao biti završen do kraja ove sedmice, saopćeno je iz Općine Centar Sarajevo.

To je prvi projekt postavljanja eko fasade odnosno "zelenog zida" sa kasetnom konstrukcijom u BiH. Vučko kao maskota XIV Zimskih olimpijskih igara održanih u Sarajevu i simbol ovog grada će biti postavljen na sredini fasade.

Kako je planirano bit će postavljeno bilje koje ne privlači insekte, koje iz zraka uzima karbon dioksid i ispušta kiseonik. Prema proračunima u ovoj ulici će biti pročišćeno oko 80 posto zagađenog zraka, zahvaljujući biljkama iz "zelene fasade".

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić je ranije najavio, ukoliko ovaj projekt bude pozitivno ocijenjen od građana, da će Općina Centar u saradnji sa UNDP nastaviti realizaciju projekata koji imaju za cilj povećanje broja zelenih površina u Centru.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

Trenutno nema dostupnih novosti iz odabrane rubrike.