Apoteke Sarajevo
ugalj

Kampanja za ublažavanje posljedica klimatskih promjena i zagađenja zraka

02.11.2017
SARAJEVO, 2. nov 2017

Organizacije civilnog društva iz 28 država, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, pokrenule su zajedničku kampanju "Evropa bez uglja" s ciljem prelaska na čistu obnovljivu energiju i ublažavanje posljedica klimatskih promjena i zagađenja zraka.  

Iz Centra za ekologiju i energiju navode da je kampanja "Evropa bez uglja" savez organizacija civilnog društva koje rade na mobilizaciji podrške za zatvaranje rudnika i termoelektrana, razotkrivanju štetnih utjecaja na zdravlje ljudi i okoliš, uvođenje novih projekata koji uključuju ugalj kao energent i njihovu ekonomsku neisplativost, te potiču ubrzanu pravednu tranziciju na čistu, obnovljivu energiju i energetsku učinkovitost.

Udruženja okupljena u kampanji "Evropa bez uglja" pozivaju sve evropske države da bez odugovlačenja prekinu podršku postrojenjima na ugalj, da se obavežu na fazno napuštanje uglja kroz pravičnu tranziciju za zaposlene u tom sektoru i za regione koji zavise od eksploatacije uglja, kao i da bezrezervno stanu iza prelaska na čistu, obnovljivu energiju širom Evrope.

Slična kampanja traje godinama u SAD i dovela je do najave zatvaranja 263 termoelektrane.

Organizacije koje učestvuju u kampanji "Evropa bez uglja" pomogle su od 2016. godine zatvaranju 16 postrojenja na ugalj širom Evrope, a zatvara se i dodatnih 39. Vlade Holandije, Velike Britanije, Finske, Francuske, Portugalije i Italije posvetile su svoje države cilju potpunog ukidanja uglja najkasnije do 2030. godine.

Kampanja "Evropa bez uglja" aktivnosti usmjerava na pretvaranje tih objavljenih namjera o napuštanju uglja u konkretna djela i požurivanju procesa zatvaranja preostala 293 postrojenja u Evropi – navode iz Centra za ekologiju i energiju.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

Trenutno nema dostupnih novosti iz odabrane rubrike.