Apoteke Sarajevo
zen

U Zenici rasprava o „Energetskom siromaštvu u BiH“

02.11.2017

ZENICA, 2.nov 2017

Centar za ekologiju i energiju iz Tuzle, u saradnji sa Fondacijom Heinrich Böll i udruženjem „Eko forum“ iz Zenice, organizirao je okrugli sto pod nazivom „Energetsko siromaštvo u BiH“, koje predstavlja jedan od ključnih problema današnjice.

Prema procjeni Evropske komisije u Evropi živi između 50 i 125 miliona ljudi koji su energetski siromašni, a procjene su da je u Evropi energetski siromašan već svaki sedmi stanovnik.

Uz kontinuirani porast cijena energije sve više domaćinstava suočeno je s problemima u plaćanju računa za energiju, te biva prisiljeno živjeti u energetski neadekvatnim uslovima i smanjivati životni prostor zimi, istaknuto je na skupu.

Energetsko siromaštvo negativno utiče na zdravlje građana, doprinosi zagađenju i degradaciji životne sredine, ugrožava imovinsku bezbjednost, smanjuje dostupnost obrazovanju, zdravstvenim i socijalnim uslugama i zadovoljavanju mnogih drugih pojedinačnih i opštih potreba.

Na skupu u Zenici je istaknuto da kada domaćinstvo troši više od 10 posto od ukupnih prihoda na plaćanje troškova za energiju, ili kada nije u mogućnosti platiti sve troškove da bi svoj dom održali toplim i nije u mogućnosti zadržati ukupan kvalitet stanovanja uslovljen potrošnjom energije, može se reći da je energetski siromašno.

Energetski siromašna domaćinstva često nemaju dovoljno sredstava niti znanja da zadovolje osnovne energetske potrebe, te su društveno izolirana i bez ikoga ko bi im pomogao.

Na okruglom stolu je prezentiran dokument „Energetsko siromaštvo u BiH“, koji sadrži informacije o uzrocima, znakovima i posljedicama energetskog siromaštva, rezultate ankete o potrošnji energije u domaćinstvima u BiH, kao i moguće odgovore na energetsko siromaštvo.

Učesnicima okruglog stola podijeljen je taj dokument, kao i letak „Savjeti o povećanju energetske efikasnosti u domaćinstvu“.
NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

Trenutno nema dostupnih novosti iz odabrane rubrike.