Apoteke Sarajevo
so

Uspješno okonačan projekt 'Kvalitetna soja bez GMO-a iz Dunavske regije'

02.11.2017
SARAJEVO, 2. nov 2017

Nakon tri godine implementacije projekta “Kvalitetna soja bez GMO-a iz Dunavske regije” u Srbiji i Bosni i Hercegovini, u utorak je u Tesliću održana završna manifestacija povodom okončanja projekta.

Projekt je provodio njemački GIZ uime Njemačke vlade, a glavni cilj projektnih aktivnosti je bila podrška ekonomskoj, ekološkoj i društveno održivoj proizvodnji i marketingu kvalitetne soje bez GMO-a u Dunavskoj regiji.

 - U izuzetno dobroj saradnji sa predstavnicima vladinih institucija, privatnog sektora i naučno-istraživačkih institucija, postignuta su znatna poboljšanja u ovim segmentima. Jedan od njih su regionalno usklađeni standardi za označavanje i kontrolu prehrambenih proizvoda bez GMO-a za zemlje Dunavske regije. Cilj standarda je da se potrošači mogu jasno informisati ukoliko je prehrambeni proizvod proizveden bez GMO-a, što garantuje slobodu izbora potrošača da donese odluku o kupnji određenog proizvoda. Nadalje su jačanje poljoprivrednih institucija i savjetodavnih službi, prenošenje znanja između istraživačkih institucija i proizvođača, kao i regionalna saradnja na polju istraživanja, bili ključni aspekti implementacije projekta i promovisanja održivog uzgoja kvalitetne soje bez GMO-a - saopćeno je iz GIZ-a.

Završni događaj je organizovan sa partnerima, na kojem su učesnici imali priliku da sumiraju postignuća prethodnih godina, ali i da dogovore nastavak saradnje nakon završetka projekta i kako da podrže uspostavljene odnose i saradnju na regionalnom i međunarodnom nivou.

Partneri projekta su iskazali svoju odlučnost da nastave saradnju istom energijom i entuzijazmom na promociji proizvodnje i obilježavanju soje bez GMO-a u Srbiji i Bosni i Hercegovini.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

Trenutno nema dostupnih novosti iz odabrane rubrike.