Apoteke Sarajevo
derat

Na području ZDK počinje akcija preventivne sistemske deratizacije

30.10.2017
ZENICA, 30. okt 2017

Jesenja faza preventivne sistemske deratizacije u Zeničko-dobojskom kantonu počinje danas, a deratizaciju će prema naredbi kantonalnog Ministarstva zdravstva  provoditi Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

-Cilj akcije je smanjenje broja glodara na biološki podnošljiv nivo za održavanje povoljne epidemiološke situacije na području kantona, a akcija se provodi postavljanjem trovne mase na javnim površinama, obala rijekama, u kanalizacione šahtove, zajedničke prostorije stambenih zgrada, deponije čvrstih otpadaka, ugostiteljske, trgovačke, skladišne i privredne objekte, obrazovne i zdravstvene ustanove, vjerske i druge javne objekte - navode iz ovog instituta.

Deratizacija se, kako ističu, provodi savremenim i efikasnim sredstvima za uništavanje glodara, a postavljeni mamci u kutijama označeni su sa oznakom 'OTROV', te se apeluje na stanovništvo da otrove ne diraju i ne pomjeraju s postavljenih lokacija.

Stručni timovi Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica pozivaju građane na saradnju pri izvođenju preventivne akcije, kako bi bila provedena što kvalitetnije, te kako bi postigli očekivani efekat i povoljnu epidemiološku situaciju na području kantonu i time zaštitili zdravlje stanovništva.

Jesenja faze obavezne preventivne sistematske deratizacije bit će obavljena od 30. oktobra do 4. decembra.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

Trenutno nema dostupnih novosti iz odabrane rubrike.