Apoteke Sarajevo
zen

Gradska uprava Zenice ustupila mjernu oprema za monitoring kvalitete zraka

30.10.2017
ZENICA, 30.oktobra  2017

Gradska uprava Zenice ustupila je na korištenje stručnjacima zeničkog Univerziteta mjernu opremu za monitoring kvalitete zraka. Ugovor o ustupanju opreme, na period od dvije godine, potpisali su gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, rektor Univerziteta u Zenici prof.dr. Damir Kukić i direktor Metalurškog instituta "Kemal Kepetanović", doc. dr. Raif Seferović.

Prema ovom ugovoru, Grad Zenica ustupa na korištenje mjernu opremu i uređaje za monitoring kvaliteta zraka koje je nabavio vlastitim sredstvima i donacijama dobijenim od Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH, a radi se o mjernim stanicama u naseljima Tetovo, Radakovo i Centar, te četiri kolor displeja.

"Oprema i uređaji se ustupaju bez naknade, a sve s ciljem kompletiranja mreže za monitoring kvaliteta zraka Zeničko-dobojskog kantona. Oprema će se koristiti za mjerenje koncentracija zagađujućih materija u zraku i meteoroloških parametara, prikupljanje i obradu podataka, dostavljanje podataka o koncentracijama zagađujućih materija u zraku na području grada", kazao je gradonačelnik Kasumović.

Treba istaći da je Grad Zenica ušao u "Green City mrežu EU", što bi u budućnosti trebalo rezultirati neutralizacijom svih zagađivača okoliša.

Metalurški institut "Kemal Kapetanović" i Univerzitet u Zenici će dostavljati Gradskoj upravi i resornim službama izvještaje o koncetracijama zagađujućih materija u zraku na području grada Zenica, a podaci će biti postavljeni na web stranici mreže za monitoring kvaliteta zraka Zeničko-dobojskog kantona kada ona bude bude u funkciji.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

Trenutno nema dostupnih novosti iz odabrane rubrike.