Brinemo za okoliš
geo

Naučni skup "Geo-Expo 2017. - Geotehnika, saobraćajnice i zaštita okoline"

26.10.2017
SARAJEVO, 26. okt 2017

Naučno - stručni skup "Geo-Expo 2017. - geotehnika, saobraćajnice i zaštita okoline", koji je okupio više od 150 učesnika, održava se danas i sutra u Sarajevu, u organizaciji Društva za geotehniku u BiH.

Na tom skupu pored učesnika iz BiH, prisustvuju i predstavnici iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Crne Gore, Makedonije, Japana, Italije, Norveške, Austije, SAD-a, Njemačke, Češke, Austrije, Slovenije i Grčke.

- U sklopu Geo-Expo-a, četiri pozivna predavača, dva iz Italije i po jedan iz Japana i Norveške, održat će svoja predavanja. Imamo i naučne radove iz Hrvatske, Srbije, Makedonije, Austrije. Pored toga imamo oko 10 kompanija koje izlažu svoju tehnologiju, opremu, usluge i materijalne na Geo-Expo-u. Pored naučnih radova bit će prezentirana stručna izvođenja geotehničkih radova - kazao je Feni predsjednik Društva za geotehniku u BiH Sabid Zekan.

Dodao je da ovo je sedmi po redu Geo-Expo, te da se svake godine ovaj naučno-stručni skup održava u nekom drugom gradu BiH.

- Naš cilj je geotehnika i članovi našeg društva su inžinjeri koji se bave geotehnikom, odnosno to su inžinjeri geologije, građevinarstva i rudarstva - kazao je Zekan.

Dodao je da će u petak biti organiziran i Okrugli sto "Inženjerstvo u geotehnici (od obrazovanja do prakse)" te zatim stručno-turistički izlet. U subotu je planiran i obilazak Sarajeva i jednog dijela BiH.

- Cilj je da promoviramo geotehniku, da razmijenimo iskustva, da dosta toga učimo i da prikažemo šta mi radimo a da nam kolege iz inostranstva prikažu šta oni rade, te da promoviramo BiH - kazao je Zekan.

Društvo za geotehniku u BiH osnovano je 2008. godine sa sjedištem u Tuzli.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

Trenutno nema dostupnih novosti iz odabrane rubrike.

SBF