Apoteke Sarajevo
be

Do 2020. godine 1.000 novih stanica u Beču za automobile na električni pogon

24.10.2017
SARAJEVO, 24. okt 2017

Do 2020. godine u Beču će biti postavljeno 1.000 novih stanica za automobile na električni pogon, a projekt je djelomično finansiran i učešćem građana.

Rast Beča potiče iznalaženje ekološki prihvatljivih načina prijevoza te se stoga proširuje i javna mreža stanica za punjenje električnih automobila.

Prvih 230 stanica bit će izgrađeno do sredine 2018. godine. U svakom od 23 bečka okruga prvo će se izgraditi pet stanica za brzo napajanje kapaciteta za dva električna automobila i snage 11 kW. Ostale stanice biti će postavljene do 2020. godine, navodi se u saopćenju EUROCOMM-a.

Odabir lokacija vršen je nizom kriterija, od atraktivnosti preko povezanosti sa strujnom mrežom do ekonomičnosti.

Novi sistem bi trebao omogućiti jednostavno i brzo punjenje koje će prilagoditi sam korisnik.

Također će biti moguće koristiti aplikaciju koja daje informacije o napunjenosti vozila, računajući preuzetu količinu i vrijeme punjenja.

Izgradnju javne mreže za punjenje provodi bečko preduzeće za snabdijevanje energijom "Wien Energie" koje sada pojedincima nudi priliku za ulaganje u projekt u obliku kupona za punjenje.

Broj stanovnika u Beču je u proteklih deset godina porastao za 200.000, a time se povećao i obim prometa.

 - Postavljanje stanica za punjenje električnih automobila u Beču je pored razvoja javnog prijevoza još jedan važan temelj za ekološku mobilnost - objašnjava bečka gradska vijećnica za okoliš Ulli Sima.

- Do 2030. godine emisija CO2 po stanovniku mora se drastično smanjiti i to će poboljšati kvalitet zraka. Cilj je osigurati da i buduće generacije budu zdrave - dodaje bečka gradska vijećnica za saobraćaj i zaštitu klime Maria Vassilakou.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

Trenutno nema dostupnih novosti iz odabrane rubrike.