Apoteke Sarajevo
zenica

Priznanje UN-a "Prijatelj osobama s invaliditetom" za gradsku upravu Zenice

23.10.2017
Predstavnici Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica uručili su gradonačelniku Zenice Fuadu Kasumoviću, priznanje "Prijatelj osobama s invaliditetom", kojim prigodnom dodjelom simbola Ujedinjeni narodi označavaju prijateljsko okruženje za invalide, a grad Zenica je proglašen senzibilnim za potrebe osoba s poteškoćama.

"Grad Zenica je sredina naklonjena osobama s umanjenim tjelesnim sposobnostima, jer kino, pozorište, glavne institucije Grada, gradska uprava, saobraćajnice, ugostiteljski objekti, i većina toga je prilagođena kretanju osoba s invaliditetom. Odnedavno, u blizini pješačkih prelaza, imamo markirane taktilne vodilice, koje olakšavaju kretanje osobama s problemima vida, pa možemo generalno reći da je Zenica prijateljska sredina za osobe s invaliditetom", kazao je predsjednik Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica Harun Aliefendić.

Zahvaljujući se na priznanju Gradu Zenici, gradonačelnik Kasumović je nagalsio da će ova lokalna zajednica i ubuduće nastojati prilagođavati svoje službe specifičnim potrebama invalidnih osoba.

"Zenica je evropski grad, a vi nemate ni deset posto uslova kakve imaju invalidi u evropskim gradovima. Ovo je najosjetljivija kategorija građana ovog grada i mi moramo svima omogućiti normalan život, normalan pristup svakoj instituciji, prodavnici, školi", istakao je gradonačelnik Kasumović.

U Zenici ima blizu četiri stotine osoba koje se kreću uz pomoć invalidskih kolica, ali i veliki broj onih koji su suočeni s raznim poteškoćama i barijerama u kretanju i komunikaciji. U drugom dijelu susreta predstavnici Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize grada Zenice neformalno su razgovorali s gradonačelnikom i predstavnicima gradske uprave o iskustvima i problemima građana. 
(Fena)


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

Trenutno nema dostupnih novosti iz odabrane rubrike.