Apoteke Sarajevo
djapo

Đapo otvorila BES-NET trialog konferenciju

19.10.2017
SARAJEVO, 19. okt 2017

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo otvorila je trodnevnu BES-NET trialog konferenciju, na kojoj će se do 20. oktobra razmatrati tema o značaju oprašivača, sigurnosti hrane i ruralnog razvoja.

- Uloga oprašivača u prirodi je nezmjenjiva, a oprašivanje pomoću životinja ima ključnu ulogu u reguliranju usluga ekosistema, koje su preduvjet opstanka čovjeka na Zemlji. Oprašivači su izvor višestruke koristi za ljude kao što su hrana, lijekovi, biogoriva, vlakna, drvo, rekreativne aktivnosti - kazala je Đapo.

Naglasila je kako se i naučnik Albert Ajnštajn davno osvrnuo na pčele, kao bitne oprašivače, te ukoliko bi se desio njihov nestanak na zemlji, čovječanstvu bi preostalo najviše četiri godine života”, a naučnici su pokazali da je svaki naš treći zalogaj vezan za oprašivače.

- Većina kultiviranih i divljih vrsta biljaka, barem djelimično, ovisi o oprašivanju pomoću životinja. Nažalost, usljed različitih pritisaka, kao što je promjena namjene zemljišta, intenzivna poljoprivredna proizvodnja i korištenje pesticida, zagađenje okoliša, invazivne strane vrste i klimatske promjene, brojnost populacija oprašivača opada. Prema procjeni stanja ugroženosti vrsta Međunarodne unije za očuvanje prirode, 16 posto kralježnjaka oprašivača, kao što su ptice i šišmiši, te oko 40 posto insekata oprašivača je ugroženo - istakla je Đapo.

S obzirom da je Federalno ministarstvo okoliša i turizma zaduženo za koordinaciju teme biodiverziteta u BiH poručila je da je potrebno uložiti značajne napore kako bi se efikasno radilo na ostvarivanju međunarodnih ciljeva koje postavljaju Strateški plan za biodiverzitet za period 2011.-2020., Konvencija o biološkoj raznolikosti, Strategija biodiverziteta Evropske unije do 2020. godine, kao i ciljeva održivog razvoja.

Predstavnici UNDP-a, koji su uz Vladu Njemačke pokrovitelji konferencije, izrazili su zahvalnost resornom ministarstvu, kao i ministrici Đapo, što je prepoznala značaj ovakvog događaja i na njen iznimni značaj i uključenost u procese s međunarodnom zajednicom, kada su okoliš i turizam u pitanju, rečeno je Feni u Federalnom ministarstvu okoliša i turizma.   NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

Trenutno nema dostupnih novosti iz odabrane rubrike.