Brinemo za okoliš
ha

Hamnei: Iran će "suziti" nuklearni sporazum ako ga napusti SAD

18.10.2017
TEHERAN, 18. okt 2017

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei izjavio je u srijedu da će se Teheran držati nuklearnog sporazuma iz 2015. godine sa svjetskim silama sve dok ga i ostale potpisnice budu poštovale, ali da će ga "suziti" ukoliko se SAD povuku iz njega, javila je u srijedu državna televizija.

Hamnei je govorio pet dana nakon što je američki predsjednik Donald Trump usvojio novi oštri pristup prema Iranu odbijajući da potvrdi njegovo povinovanje sporazumu, postignutom u vrijeme administracije Trumpovog prethodnika Baracka Obame, rekavši da bi ga na kraju mogao i poništiti.

Taj potez doveo je Washington u spor s drugim stranama u sporazumu - Britanijom, Francuskom, Njemačkom, Rusijom, Kinom i Evropskom unijom - koji tvrde da Washington ne može jednostrano otkazati multilateralni sporazum koji je utkan u rezoluciju UN-a.

Hamnei, najviši iranski autoritet, pozdravio je njihovu podršku, ali je kazao da to nije dovoljno.

- Evropa mora ustati protiv praktičnih mjera Amerike. Ako Trump napusti sporazum, Iran  će ga suziti - kazao je.

Hamnei je također izjavio kako je Iran odlučan da nastavi sa svojim spornim programom baslističkih projektila uprkos pritiscima iz Evrope i Sjedinjenioh Država da ga prekine. Teheran tvrdi da razvija projektile isključivo u odbrambene svrhe.

- Oni moraju izbjeći uplitanje u naš odbrambeni program. Oni (Evropljani) pitaju zašto Iran ima projektile? Zašto i oni sami imaju projektile? Zašto imaju nuklearno oružje? Ne smatramo da je prihvatljivo da se Evropljani pridruže Amerikancima u njihovom siledžijskom ponašanju - izjavio je iranski vrhovni vođa, prenosi Reuters.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

eu
EU priprema sankcije mijanmarskim generalima
22.02.2018

Nije bilo rasprave o imenima generala kojima će biti uvedene sankcije, ali su Sjedinjene Države saopćile u decembru da će sankcionirati general majora Maung Maung Soea

ru
Navalny pušten na slobodu nakon policijskog privođenja
22.02.2018

Ruski opozicioni lider Alexei Navalny rekao je da ga policija pustila u četvrtak sat vremena nakon što je bio u pritvoru u Moskvi.

rus
Nebenzia rekao Haley: Rusija ima legalno izabranu vladu, a ne "Putinov režim"
22.02.2018

Kako je rekao ruski diplomata, "nekim državama teško je prihvatiti očigledne stvari".

SBF