Raiffeisen
ha

Hamnei: Iran će "suziti" nuklearni sporazum ako ga napusti SAD

18.10.2017
TEHERAN, 18. okt 2017

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei izjavio je u srijedu da će se Teheran držati nuklearnog sporazuma iz 2015. godine sa svjetskim silama sve dok ga i ostale potpisnice budu poštovale, ali da će ga "suziti" ukoliko se SAD povuku iz njega, javila je u srijedu državna televizija.

Hamnei je govorio pet dana nakon što je američki predsjednik Donald Trump usvojio novi oštri pristup prema Iranu odbijajući da potvrdi njegovo povinovanje sporazumu, postignutom u vrijeme administracije Trumpovog prethodnika Baracka Obame, rekavši da bi ga na kraju mogao i poništiti.

Taj potez doveo je Washington u spor s drugim stranama u sporazumu - Britanijom, Francuskom, Njemačkom, Rusijom, Kinom i Evropskom unijom - koji tvrde da Washington ne može jednostrano otkazati multilateralni sporazum koji je utkan u rezoluciju UN-a.

Hamnei, najviši iranski autoritet, pozdravio je njihovu podršku, ali je kazao da to nije dovoljno.

- Evropa mora ustati protiv praktičnih mjera Amerike. Ako Trump napusti sporazum, Iran  će ga suziti - kazao je.

Hamnei je također izjavio kako je Iran odlučan da nastavi sa svojim spornim programom baslističkih projektila uprkos pritiscima iz Evrope i Sjedinjenioh Država da ga prekine. Teheran tvrdi da razvija projektile isključivo u odbrambene svrhe.

- Oni moraju izbjeći uplitanje u naš odbrambeni program. Oni (Evropljani) pitaju zašto Iran ima projektile? Zašto i oni sami imaju projektile? Zašto imaju nuklearno oružje? Ne smatramo da je prihvatljivo da se Evropljani pridruže Amerikancima u njihovom siledžijskom ponašanju - izjavio je iranski vrhovni vođa, prenosi Reuters.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

ta
Zrakoplov Turkish Airlinesa prinudno sletio u Beograd, pilotu pozlilo
24.11.2017

Zrakoplov kompanije Turkish Airlines, koji je letio na liniji Istanbul-Frankfurt, prinudno je u petak oko 11 sati sletio u beogradsku zračnu luku "Nikola Tesla" jer je kapetanu pozlio, priopćila je uprava aerodroma.

rabita
Predsjednik Gvineje u Parizu organizirao prijem za Generalnog sekretara Rabita-e
24.11.2017

Uvaženi predsjednik Gvineje - Konakri (Conakry) prof. Alfakonde (Alpha Condé) je upriličio prijem za nj.e. generalnog sekretara Lige muslimanskog svijeta (Rabita) , dr. Šejhu Muhammedu Al-Isa u mjestu njegova boravka - francuskoj prijestolnici Parizu

22
Američki borbeni avioni F-22 sudjeluju u manevrima s južnokorejskom vojskom
24.11.2017

Sjedinjene Države će poslati borbene avione F-22 "Raptor" u Južnu Koreju radi sudjelovanja u manevrima s južnokorejskom vojskom, izvještavaju južnokorejski mediji.