Raiffeisen
kat

Španski poslanici protestuju zbog hapšenja secesionističkih čelnika

18.10.2017
MADRID, 18. okt 2017

Pedesetak španskih i katalonskih poslanika nosili su postere u španskom parlamentu dvojice čelnika katalonskog pokreta za nezavisnost, zahtijevajući njihovo oslobađanje i opisujući ih kao političke zatvorenike.

Današnji protesti u Madridu trajali su petnaestak minuta prije nego što su poslanici poslušali upozorenje da krše parlamentarni red i sjeli su na svoja mjesta.

Demonstracije su izazvane jučerašnjim hapšenjima Jordi Sancheza i Jordi Cuixarta, čelnika regionalnih organizacija Katalonska narodna skupština i Omnium Cultural, pod navodima o navođenju na nemire. Deseci hiljada ljudi demonstrirali su u utorak u Kataloniji, zahtijevajući njihovo oslobađanje.

Španija je dala rok predsjedniku Katalonije koji se zalaže za nezavisnost do četvrtka ujutru da pojasni da li je proglasio nezavisnost ili ne. U suprotnom, vlada bi mogla preuzeti kontrolu nad poluatonomnom regijom, podižući sukob s regijom na viši nivo, prenosi AP.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

ta
Zrakoplov Turkish Airlinesa prinudno sletio u Beograd, pilotu pozlilo
24.11.2017

Zrakoplov kompanije Turkish Airlines, koji je letio na liniji Istanbul-Frankfurt, prinudno je u petak oko 11 sati sletio u beogradsku zračnu luku "Nikola Tesla" jer je kapetanu pozlio, priopćila je uprava aerodroma.

rabita
Predsjednik Gvineje u Parizu organizirao prijem za Generalnog sekretara Rabita-e
24.11.2017

Uvaženi predsjednik Gvineje - Konakri (Conakry) prof. Alfakonde (Alpha Condé) je upriličio prijem za nj.e. generalnog sekretara Lige muslimanskog svijeta (Rabita) , dr. Šejhu Muhammedu Al-Isa u mjestu njegova boravka - francuskoj prijestolnici Parizu

22
Američki borbeni avioni F-22 sudjeluju u manevrima s južnokorejskom vojskom
24.11.2017

Sjedinjene Države će poslati borbene avione F-22 "Raptor" u Južnu Koreju radi sudjelovanja u manevrima s južnokorejskom vojskom, izvještavaju južnokorejski mediji.