Brinemo za okoliš
kat

Španski poslanici protestuju zbog hapšenja secesionističkih čelnika

18.10.2017
MADRID, 18. okt 2017

Pedesetak španskih i katalonskih poslanika nosili su postere u španskom parlamentu dvojice čelnika katalonskog pokreta za nezavisnost, zahtijevajući njihovo oslobađanje i opisujući ih kao političke zatvorenike.

Današnji protesti u Madridu trajali su petnaestak minuta prije nego što su poslanici poslušali upozorenje da krše parlamentarni red i sjeli su na svoja mjesta.

Demonstracije su izazvane jučerašnjim hapšenjima Jordi Sancheza i Jordi Cuixarta, čelnika regionalnih organizacija Katalonska narodna skupština i Omnium Cultural, pod navodima o navođenju na nemire. Deseci hiljada ljudi demonstrirali su u utorak u Kataloniji, zahtijevajući njihovo oslobađanje.

Španija je dala rok predsjedniku Katalonije koji se zalaže za nezavisnost do četvrtka ujutru da pojasni da li je proglasio nezavisnost ili ne. U suprotnom, vlada bi mogla preuzeti kontrolu nad poluatonomnom regijom, podižući sukob s regijom na viši nivo, prenosi AP.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

eu
EU priprema sankcije mijanmarskim generalima
22.02.2018

Nije bilo rasprave o imenima generala kojima će biti uvedene sankcije, ali su Sjedinjene Države saopćile u decembru da će sankcionirati general majora Maung Maung Soea

ru
Navalny pušten na slobodu nakon policijskog privođenja
22.02.2018

Ruski opozicioni lider Alexei Navalny rekao je da ga policija pustila u četvrtak sat vremena nakon što je bio u pritvoru u Moskvi.

rus
Nebenzia rekao Haley: Rusija ima legalno izabranu vladu, a ne "Putinov režim"
22.02.2018

Kako je rekao ruski diplomata, "nekim državama teško je prihvatiti očigledne stvari".

SBF