Apoteke Sarajevo
eko

Međunarodni sajam 'RENEXPO BiH' 8. i 9. novembra u Sarajevu

18.10.2017
SARAJEVO, 18. okt 2017

Tradicionalni međunarodni sajam "RENEXPO BiH" bit će održan 8. i 9. novembra u Sarajevu.

Sarajevo će četvrti put biti domaćin ovog međunarodnog sajma koji predstavlja jedinstven energetski događaj u regionu zapadne Evrope. Očekuje se 80  izlagača iz 20 država, a ove godine značaj sajma prepoznala je i kompanija iz Indije, Triveni Turbines.

Kroz sajamsko-konferencijske sadržaje, "RENEXPO BiH" pruža i radionice, B2B sastanke, stručni obilazak sajma, seminare i drugi prateći program, poput svečanog otvaranja i večernjeg prijema.

Tu je i šest profesionalnih konferencija, tri stručne radionice i Reenergy brokerski događaj podržan od Enterprise Europe Network.

Ono po čemu je RENEXPO nadaleko poznat su stručne konferencije koje okupljaju više od 700 učesnika u toku dva dana.

Njemačko društvo za međunarodnu saradnju GIZ predstavit će projekt "Strategija obnove zgrada u BiH - mobiliziranje ulaganja u energetsku obnovu postojećeg fonda zgrada". Kao i prethodnih godina, GIZ prepoznaje značaj RENEXPO sajma i svojom podrškom doprinosi značaju i činjenici koliki  potencijal ima bosanskohercegovačka industrija.

Fabrika cementa Lukavac na 2. konferenciji o Upravljanju čvrstim otpadom u BiH, predstavit će svoj projekt "Korišćenje otpada kao alternativnog goriva".

Nakon izuzetnih prezentacija o velikim realiziranom i planiranim projektima, tehničkim rješenjima, turbinama, slijedi "hydropower get together" gdje zainteresirani imaju priliku da se upoznaju sa više od 25 investicionih projekata MHE i sedam projekata VHE.

Višegodišnji partner na događaju, agencija FIPA, također, ističe značaj događaja.

- Hvala vam na mogućnosti da FIPA predstavi investicioni potencijal Bosne i Hercegovine u oblasti obnovljivih izvora, energije vjetra i energije vode, u okviru konferencijskog programa - kazao je Amir Kazić, stručni savjetnik i  regionalni zastupnik u Mostaru Agencije za unapređenje stranih investicija - FIPA, koji će na konferenciji predstaviti hidroenergetski potencijal BiH, poticajne mjere i investicioni ambijent BiH.

Na konferenciji hidroenergije pridružit će se kompanije poput Global Hydro Energy, Andritz Hydro, Kőssler gmbh&Co, Hydroplan UK, Hydrohrom sro, Hydro Control d.o.o. i mnoge druge.

Član uprave Evropske asocijacije za biomasu AEBIOM Vanja Ćurin istakao je da "posljednjih godina u BiH i regiji svjedočimo rastu bioenergetskih projekata kako u proizvodnji biogoriva tako i u proizvodnji toplinske i električne energije i bioplina".

U BiH je prisutan  problem neadekvatnog ispuštanja otpadnih voda u tokove. pa će se o ovom problemu, ali i o potencijalnim rješenjima, diskotovat  na  međunarodnoj konferenciji o održivom upravljanju vodom za piće i otpadnom vodom u BiH.

Ekskluzivitet događaja je okrugli sto o energiji vjetra. Ključni tržišni akteri i donosioci odluka u direktnom razgovoru pronalazit će rješenja za ulaganja i izgradnju vjetroelektrana u BiH. Informacije iz prve ruke o implementaciji VE Mesihovina, ulozi finansijera projekta, Banke KfW, planiranim projektima bit će dostupne prisutnima.

Organizator, Reeco Grupa iz Njemačke, poziva sve predstavnike, investitore, rukovodioce, profesore i studente da se pridruže ovom velikom događaju za budućnost BiH u oblasti obnovljivih izvora energije sa pozivom "Otvorimo vrata i gradimo mostove za čistiju BiH!"


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

sar
Šarović naložio hitne mjere povodom zabrane izvoza jabuka
22.01.2018

Taj sistem, naglasio je Šarović u saopćenju, nužno je hitno unaprijediti da bi bio efikasan i da bi slične slučajeve bilo moguće brzo prepoznati, riješiti i sankcionirati.

eu
Rekordno bogatstvo Nijemaca
22.01.2018

Bogatstvo građana Njemačke povećalo se u trećem kvartalu prošle godine 1,2 odsto i sada iznosi 5,78 biliona eura, pokazuju podaci Njemačke savezne banke.

jab
Rusija obustavlja uvoz jabuka iz BiH zbog pošiljke prepakovanih poljskih jabuka
19.01.2018

Upravu je o tom slučaju jučer obavijestila Ruska federalna služba za fitosanitarni nadzor, a kao zemlja porijekla jabuka u spornoj pošiljki navedena je Poljska.