Raiffeisen
ses

Iznošenje žalbe na oslobađajuću presudu Šešelju 13. decembra

18.10.2017
SARAJEVO, 18. okt 2017

Pred Mehanizmom za međunarodne tribunale - pravnim nasljednikom Haškog tribuala - 13. decembara bit će iznesena žalba na oslobađajuću presudu Vojislavu Šešelj, optuženom za zločine u BiH, Hrvatskoj i Vojvodini.

 U odluci koju potpisuje predsjednik Mehanizma Theodor Meron se navodi da će Haško tužilaštvo imati sat vremena da iznese žalbu, nakon čega će odbrana imati isti period da odgovori.

 Šešelj je već najavio da neće prisustvovati žalbi, a Mehanizam mu je imenovao pravnog zastupnika.

 U odluci Meron navodi da će pravni zastupnik imati pravo da štiti proceduralna prava Šešelja tokom rasprave. Taj zastupnik, stoga, neće moći da ulazi u srž predmeta, odnosno da “u Šešeljevo ime odgovara na suštinu žalbe Tužilaštva”.

 Većinom glasova, Haški tribunal je 31. marta prošle godine oslobodio Šešelja krivice za zločine počinjene nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH.

 Optužnica Šešelja tereti za progon nesrba na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi, deportaciju i prisilno premještanje, kao zločine protiv čovječnosti, te ubistva, mučenje, okrutno postupanje, bezobzirno razaranje sela ili pustošenje koje nije opravdano vojnom nuždom, uništavanje vjerskih objekata i pljačkanje javne ili privatne imovine, kao kršenje zakona i običaja rata.

Tužilaštvo je žalbom zatražilo da oslobađajuća presuda bude poništena i da Šešelj bude proglašen krivim i osuđen na 28 godina zatvora, javlja BIRN.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

pl
Plenković: Hrvatska je izložena hibridnom medijskom djelovanju
24.11.2017

Samo naivni mogu misliti da Hrvatska nije izložena hibridnom medijskom djelovanju, izjavio je u petak u Bruxellesu hrvatski premijer Andrej Plenković uoči početka summita EU-a i šest zemalja Istočnog partnerstva.

zadar
Hrvatska: Sin pokušao zapaliti majku
23.11.2017

Zbog pokušaja ubojstva 28-godišnjak je uhićen i nad njim je u tijeku kriminalističko istraživanje.

sud
Istraga protiv Todorića i ostalih postala pravomoćna
20.11.2017

Istraga protiv Ivice Todorića i njegovih suosumnjičenika postala je pravomoćna jer je sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odbacio žalbe obrane na odluku o pokretanju istrage koju je tužiteljstvo donijelo još 18. listopada.