Brinemo za okoliš
ses

Iznošenje žalbe na oslobađajuću presudu Šešelju 13. decembra

18.10.2017
SARAJEVO, 18. okt 2017

Pred Mehanizmom za međunarodne tribunale - pravnim nasljednikom Haškog tribuala - 13. decembara bit će iznesena žalba na oslobađajuću presudu Vojislavu Šešelj, optuženom za zločine u BiH, Hrvatskoj i Vojvodini.

 U odluci koju potpisuje predsjednik Mehanizma Theodor Meron se navodi da će Haško tužilaštvo imati sat vremena da iznese žalbu, nakon čega će odbrana imati isti period da odgovori.

 Šešelj je već najavio da neće prisustvovati žalbi, a Mehanizam mu je imenovao pravnog zastupnika.

 U odluci Meron navodi da će pravni zastupnik imati pravo da štiti proceduralna prava Šešelja tokom rasprave. Taj zastupnik, stoga, neće moći da ulazi u srž predmeta, odnosno da “u Šešeljevo ime odgovara na suštinu žalbe Tužilaštva”.

 Većinom glasova, Haški tribunal je 31. marta prošle godine oslobodio Šešelja krivice za zločine počinjene nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH.

 Optužnica Šešelja tereti za progon nesrba na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi, deportaciju i prisilno premještanje, kao zločine protiv čovječnosti, te ubistva, mučenje, okrutno postupanje, bezobzirno razaranje sela ili pustošenje koje nije opravdano vojnom nuždom, uništavanje vjerskih objekata i pljačkanje javne ili privatne imovine, kao kršenje zakona i običaja rata.

Tužilaštvo je žalbom zatražilo da oslobađajuća presuda bude poništena i da Šešelj bude proglašen krivim i osuđen na 28 godina zatvora, javlja BIRN.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

nlb
Slovenska vlada spremna zaštititi NLB od ovrha zbog stare devizne štednje
22.02.2018

U slučaju ovršnih postupaka na temelju presuda sudova u Hrvatskoj, u opasnost od ovrhe došli bi i računi NLB-a preko kojih posluju slovenska poduzeća, navodi Slovenski radio.

cg
Crnogorska policija identificirala napadača na američko veleposlanstvo
22.02.2018

Riječ je o Daliboru Jaukoviću (43), koji je živio u Podgorici, a rođen je u Kraljevu (Srbija), prenose mediji.

pol
Policija radi na identifikaciji napadača na Veleposlanstvo SAD-a
22.02.2018

Kako je priopćeno iz Uprave policije MUP-a Crne Gore, dežurnoj službi podgoričke policije, sinoć je oko polnoći, prijavljeno da se u dijelu grada preko Morače, u blizini Sportskog centra, čula eksplozija.

SBF