Apoteke Sarajevo
preueteo  od vijesti.hr

Na ulazu u BiH u posljednja tri dana zaustavljeno 40 migranata

17.10.2017
Sarajevo, 17. oktobar 2017. godine

(s.r.)

U poslednja tri dana vlasti BiH su stavile pod nadzor 40 migranata, državljana  Alžira, Libije, Pakistana, Maroka, odnosno  Turske i Albanije koji zloupotrebljavaju bezvizni režim sa BiH nastojeći da, nakon legalnog ulaska u BiH, ilegalno nastave putovanje ka zemljama zapadne Evrope, saopšteno je iz Službe za poslove sa strancima u BiH. 

„Ilegalni migranti su pronađeni na području mjesne nadležnosti terenskih centara Trebinje, Doboj, Ljubuški i Bihać. Za sve njih je doneseno rješenje o protjerivanju, te će,  po osnovu sporazuma o readmisiji, biti deportovani u zemlje iz kojih su došli u BiH ili u njihove matične zemlje“, stoji u ovom saopštenju.

Inače, u prvih devet mjeseci 2017. godine u BiH  je otkriveno 605 ilegalnih migranata koji su, nakon provedenog postupka od strane Službe za poslove sa strancima, stavljeni pod nadzor ili su direktno vraćeni u zemlju iz koje su ušli u BiH.  Za isti period prošle godine pod nadzor je stavljeno 173 lica što predstavlja povećanje broja ilegalnih migranata od 350 odsto.  Riječ je o državljanima Pakistana, Avganistana, Alžira, Maroka, Turske, Albanije, građanima Kosova i drugih država.  Služba za poslove sa strancima je u prva tri kvartala 2017. godine direktno vratila u zemlje porijekla 302 ilegalna migranta, za što su sredstva obezbjeđena na osnovu projekta „Prevencija ilegalnih migracija u  BiH i regionu i dobrovoljni povratak ilegalnih migranata“, finansiran od strane Vlada Švajcarske.

„Iako BiH nije izložena masovnom migracionom prilivu, u zemljama regije boravi veliki broj migranata, zaustavljen na balkanskoj ruti, koji nastoje pronaći alternativne rute kretanja prema zemljama EU što uključuje i tranzit preko teritorije BiH. Služba za poslove sa strancima, uz pomoć drugih agencija za provođenje zakona, kontroliše migracije u BiH i uspješno se nosi sa svim izazovima povećanog priliva ilegalnih migranata u BiH“, saopšteno je iz Službe uz napomenu da su preduzete  sve neophodne mjere i radnje u skladu sa Sporazumom o readmisiji, a  u cilju udaljavanja ilegalnih migranata sa teritorije BiH i vraćanja u njihove matične zemlje ili zemlje iz kojih su ilegalno ušli na teritoriju BIH.

NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

ba
Humanitarna akcija Pomozi.ba sutra i u nedjelju u Sarajevu
19.01.2018

- Cilj nam je da ovaj projekt širimo na veći broj korisnika i zajednica, te ćemo ga uskoro proširiti na još jednu zajednicu i 200 dodatnih korisnika - rečeno je.

fna
Premijer Novalić obrazložio delegatima Doma naroda budžet FBiH za 2018.
19.01.2018

- Pred vama je kvalitetan, ali i više nego realan dokument - kazao je Novalić delegatima.

obl
U BiH sutra pretežno oblačno, u jutarnjim satima sa snijegom
19.01.2018

Vjetar slab istočnog smjera. Jutarnje temperature od -4 do 2, na jugu od 4 do 7, a najviša dnevna od 1 do 7, na jugu od 8 do 11 stupnjeva.