Apoteke Sarajevo
miljacka

Skaka: Akcija čišćenja zidova korita rijeke Miljacke privodi se kraju

17.10.2017
SARAJEVO, 17. okt 2017

Radovi na čišćenju kamenih zidova korita rijeke Miljacke trebali bi biti završeni 1. novembra, najavio je danas u izjavi za Fenu gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

- U sklopu redovnih aktivnosti koje Grad Sarajevo provodi, a koje su u njegovoj nadležnosti jeste i održavanje čistoće korita rijeke Miljacke. Vodeći se tim, pokrenuli smo sveobuhvatnu akciju, koja nije bila dosadašnja praksa, a to je da upotpunosti očistimo kamene zidove korita rijeke Miljacke - izjavio je Skaka.

Istakao je da je cilj očistiti korito rijeke od „svega“, pa tako i od ovogodišnje najezde zmija i glodara.

 - Danas se čisti na realciji od mosta Čobanija do Skenderija mosta, i mislim da se treba dobro očistiti, jer smo svjedoci da je Miljacka u ljetnim danima i izvor neprijatnog  mirisa i generalno izvor zaraze. Ovu akciju čišćenja radimo zajedno sa Vladom Kantona Sarajevo, od čega je Grad Sarajevo izdvojio 80 posto novca, a 20 posto Vlada KS – rekao je Skaka.

Naveo je da su radovi počeli 1. juna, a završetak radova se planira za 1. novembra, te da će na kraju radova moći reći ukupan iznos sredstava koja su izdvojena za ovu aktivnost.

Grad Sarajevo realizira ovaj projekt shodno gradskoj odluci o korištenju, održavanju i čuvanju uređenih korita i obala vodotoka na području grada.

Istovremeno, dodao je Skaka, Grad Sarajevo svake godine finansira ove aktivnosti s ciljem da se poboljša ekološki nivo čistoće rijeke Miljacke i njenih obala.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

Trenutno nema dostupnih novosti iz odabrane rubrike.