Apoteke Sarajevo
zen

Zenica se pridružuje gradovima energetske efikasnosti

13.10.2017
ZENICA, 13. okt 2017

U okviru projekata "Sanacije javne rasvjete grada Zenice", koji podrazumijeva smanjenje potrošnje električne energije za javnu rasvjetu i ostvarenje značajnih ušteda sredstava za redovno održavanje javne rasvjete i povećanje kvalitete rasvjete, na jednom od najpopularnijih zeničkih šetališta, uz desnu obalu rijeke Bosne na Kamberovića polju, postavljena je nova 'led' rasvjeta.

Radi se o projektu energetske efikasnosti i Grad Zenica se pridružuje evropskim gradovima koji prioritet daju povećanju kvaliteta života građana i zaštiti okoliša, u skladu s nedavno u Briselu potpisanim Sporazumom gradonačelnika za klimu i energiju, u kojem učestvuju najrazvijeniji evropski gradovi.

Zamjenom zastarjelih rasvjetnih tijela ostvarit će se značajne uštede, jer snaga starih svjetiljki je 6,64 kW, dok snaga novih svjetiljki iznosi 1,6 kW uz značajno povećano iskorištenje energije.

Ukupna vrijednost radova na popularnom šetalištu iznosi oko 32.000 KM, od čega je gradska uprava Zenice sudjelovala s oko 60 posto sredstava, dok je ostatak projekta sufinansiralo Federalno ministarstvo okoliša i turizma BiH.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

Trenutno nema dostupnih novosti iz odabrane rubrike.