Apoteke Sarajevo
rak

BiH jedina u Evropi nema razvijen program za rano otkrivanje karcinoma dojke i grlića materice

13.10.2017
SARAJEVO -- U cilju obilježavanja oktobra, mjeseca podizanja svijesti o raku dojke, udruženja pacijenata oboljelih od malignih bolesti na području BiH sastala su se na Svečanoj Akademiji "Renesansa za sve oknološke pacijente" koja je održana sinoć u Sarajevu.
Snježana Bodnaruk, predstavnica ministra zdravstva FBiH kazala tokom događaja da  to ministarstvo smatra da "svi zajedno u procesu i lancu, od predlaganja pa sve do stavljanja lijekova u promet, treba da poboljšaju regulatornu praksu kako bi se došlo do najboljeg rješenja za pacijente i kako bi im se osugurala dostupnost kvalitetnih, sigurnih i provjerenih lijekova". 

Ona je istakala da se upravo "razmatraju modaliteti nabavke skupih lijekova, u skladu sa propisima i javnim nabavkama, ali i da je potrebno poboljšati regulatorne procedure za dobrobit pacijenta, kako bi se neki zahtjevi udruženja što prije pretočili u praksu".

Jadranka Šimunac, potpredsjednica udruženja Renesansa predstavila je rad tog udruženja u zadnjih 18 godina i izrazila nadu da će zdravstvene institucije omogućiti rješavanje zdravstvenih problema sa kojima se suočavaju žene oboljele od karcinoma dojke, kako se udruženja pacijenata ne bi morala baviti svim segmentima bolesti.

Onkolog, prof. dr. Semir Bešlija poručio je se moraju "natejrati oni koji donose odluke, da shvate da moraju da se prilagode ovom vremenu i da iskorače iz 90-tih godina". 

"BiH jedina u Evropi nema razvijen program za rano otkrivanje karcinoma dojke i grlića materice. Moramo natjerati da se u političkim programima unose rješenja koja će poboljšati zdravstvo", rekao je Bešlija i izrazio nadu da će se promijeniti paradigma finansiranja malignh boesti u BiH".

Ivica Belina, predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu u Hrvatskoj, rekao je da u Hrvatskoj postoji 400 udruženja pacijenata, te da je u toj zemlji aktivna uloga pacijenata u zdravstvu. 

Prema njegovim riječima, ipak i pored dostupnosti mnogih informacija na internetu "današnje stanovništvo je zdravstveno puno nepismenii nego što su to bili naši roditelji". "Hrvati piju 20 litara alkohola po osobi, broj pušača raste, posebno broj žena pušača, imamo oko 15% pretile djece. Svega 30% onkoloških pacijenata dobija kvalitetne informacije od svog liječnika, ostale informacije dobijaju u udrugama ili na internetu", rekao je Belina. 

Spomenka Hadžić, predsjednica udruženja Renesansa izrazila je nadu da će vlasti prepoznati značaj rješavanja problema sa kojima se suočavaju pacijenti oboljeli od malignih bolesti, te da će Federalni Fond solidarnosti biti ojačan dodatnim sredstvima od eventualnog usvajanja zakona za oporezivanje luksuza. Takođe, izrazila je nadu da će zagovaračka kampanja koju ovo udruženje vodi godinama, uroditi plodom i da će skupi lijekovi biti oslobođeni  PDV-a, kao što je praksa u zemljama okruženja i Evrope.

Osim da se pošalju poruke o nužnosti unaprijeđenja zdravstva i dostupnosti lijekova posebno za onkološke pacijente, još jedan cilj održanog skupa je bio i da se udruženja pacijenata iz BiH pridruže Inicijativi 10 zemalja srednje i istočne Evrope, koja se zalaže za provedbu raznih mjera s ciljem dobijanja kvalitetnije onkološke njege. Pored ostalog Inicijativa se zalaže i da donošenje i implementaciju Nacionalnih planova za borbu protiv raka u svakoj zemlji pojedinačno. 

Inicijativu Stavovi onkoloških udruženja pacijenata iz regije srednje i istočne Evrope" su ranije, u junu ove godine potpisali predstavnici onkoloških udruženja iz Albanije, Makedonije, Rumunije, Srbije, Crne Gore, BiH (udruženje Renesansa, Iskra i UOM), Mađarske, Slovenije, Slovačke i Hrvatske.

Cilj inicijative je da se direktno utiče na smanjenje broja oboljelih i umrlih od raka. NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

vr
Dežure domova zdravlja u Kantonu Sarajevo
29.12.2017

Javna ustanova Dom zdravlja Kantona Sarajevo, po već ustaljenom rasporedu, organizovat će dežure za vrijeme novogodišnjih praznika.

zaga
Zagađenje zraka ostavlja dugoročne posljedice naročito na hronične bolesnike
26.12.2017

Upozoravaju da su zbog aerozagađenja unutrašnjeg i vanjskog okoliša najugroženija djeca do pet godina starosti, osobe starije od 60 godina, hronični plućni i srčani bolesnici.

jem
Milion ljudi u Jemenu za koje se sumnja da su oboljeli od kolere
21.12.2017

Broj osoba u Jemenu za koje se sumnja da su oboljeli od kolera popeo se na milion, prenosi Reuters.