Apoteke Sarajevo
dječija nedjelja

Prvi dan Dječije nedjelje obilježila projekcija animiranog filma Mala sirena

02.10.2017
Dječija nedjelja u Kantonu Sarajevo otvorena je danas (2.10.2017.) u Domu mladih u Skenderiji. Otvaranje je obilježila pozitivna atmosfera kakvu mogu napraviti samo najmlađi.

 Mališani i njihovi roditelji uživali su u brojnim revijalnim sadržajima: muzičko-plesnim performansima, modnoj reviji, a najviše u druženju s gostom iznenađenja Enisom  Bešlagićem i nagradnoj igri koja je upriličena za njih. 

Dječija nedjelja će na više od stotinu lokacija u Kantonu Sarajevo biti obilježena od 2. do 8. oktobra 2017. Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo u saradnji s brojnim organima iz oblasti socijalne i dječije zaštite, predškolskim i školskim ustanovama, kulturnim institucijama i nevladinim organizacijama  pripremilo je šarolik i bogat program kreiran s ciljem promocije prava djeteta, poboljšanja društvene brige i jačanja odgovornosti subjekata zaštite. 

Najmlađi će učestvovati u umjetničkim, kreativnim i edukativnim radionicama, gledati animirane crtane filmove i predstave i slušati predavanja iz oblasti sigurnosti na društvenim mrežama i internetu. Također su planirani vebinari, druženja, sportske igre i takmičenja. Poseban akcenat sadržaja je na inkluziji djece s poteškoćama u razvoju. Dječija nedjelja prilika je najmlađima da na kreativan način iskažu svoje vještine i sposobnosti, a roditeljima da uključe svoje najdraže u aktivnosti koje vole.

„ Kao resorno ministarstvo maksimalno se trudimo da Dječija nedjelja u Kantonu Sarajevo svake godine bude sve bolja i bolja i ponosna sam što uspjevamo u tome. Istaknula bih i to da je najljepše raditi s djecom koja uvijek pružaju motivaciju i pozitivnu energiju i radujem se svakom obilježavanju nedjelje posvećene njima. Bilo je danas suza radosnica, pozitivne energije i mnogo ljubavi u Domu mladih. Uz naš slogan Sretan ćeš biti svijete ako usrećiš dijete pozivam roditelje da se što više uključe i iskoriste ovih sedam dana na najbolji način.“ – izjavila je ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Amela Dautbegović. 

Prvi dan Dječije nedjelje obilježila je projekcija animiranog filma Mala sirena u Kinoteci BiH. Dane otvorenih vrata imaju Udruženje oboljelih od cerebralne dječije paralize i Služba za zbrinjavanje djece u stanju potrebe Disciplinskog centra za maloljetnike KS. Portal Studomat.ba paralelno realizira online debatu protiv diskriminacije djece s poteškoćama u razvoju. 

Program s datumima, satnicama i mjestima održavanja događaja objavljen je na veb-stranici Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS www.mrsri.ks.gov.ba NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

Trenutno nema dostupnih novosti iz odabrane rubrike.