Apoteke Sarajevo
ze

Završava se uređenje korita Bosne na zeničkom lokalitetu Bojin vir

28.09.2017
ZENICA, 28. sep 2017

Na području grada Zenice u toku su završni radovi na uređenju dijela lijeve obale  Bosne na lokalitetu Bojin vir, jednom od najvažnijih područja u toku ove rijeke na ovom dijelu vodotoka.  

Radovi se izvode zahvaljujući sredstvima Agencije za vodno područje rijeke Save i UNDP-a, a dionica duga oko 180 metara na kojoj je izgrađena betonska podzida bila je jedna od najtežih u realizaciji višegodišnjeg projekta uređenja korita Bosne u Zenici.

Završetak svih predviđenih radova uređenja lijeve obale Bosne kod lokaliteta Bojinog vira bio je planiran ranije, ali je radove usporilo rješavanje imovinskopravnih odnosa i nepovoljni hidrološki uvjeti s visokim vodostajem Bosne. Tokom izvođenja radova moralo se obaviti i izmještanje postojećih komunalnih instalacija, tako da je projekt rađen etapno i sada je u završnoj fazi.

Kompletan projekt regulacije korita Bosne na području grada Zenica, u ukupnoj dužini od 1.800 metara, Agencija za vodno područje rijeke Save realizuje od 2013. godine, i dosad je na njegov završetak uloženo oko dva miliona i 400.000 KM, a sredstva su najvećim dijelom osigurali Agencija, UNDP i Grad Zenica.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

Trenutno nema dostupnih novosti iz odabrane rubrike.