Apoteke Sarajevo
bic

Vožnja biciklom sve popularniji 'djeljivi' vid transporta u BiH

25.09.2017


SARAJEVO, 25. sep 2017

Danom bez automobila završila je Evropska sedmica mobilnosti, koja je ove godine održana pod motom "Dijeljenjem dobijamo više".

EU Info centar je, tokom Evropske sedmice mobilnosti od 16. do 22. septembra, organizirao niz događaja da bi ukazao na važnost upotrebe alternativnih i djeljivih transportnih sredstava.

-Izazov na društvenim mrežama "Danas idem biciklom, a ti?", dobio je veliku podršku građana. Diplomate i uposlenici Delegacije EU i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH, gradonačelnici i njihovi zamjenici iz Banje Luke i Brčko Distrikta, službenici gradskih uprava, novinari iz Sarajeva, Banje Luke, Mostara i Brčko Distrikta, skupštinski uposlenici, direktori javnih preduzeća iz Kaknja i Mostara, režiseri, glumci, sportski radnici, predstavnici nevladinih organizacija, te estradni radnici iz cijele BiH ispričali su priču o svom 'putu' od kuće do posla bez automobila - navodi organizator.

Putem društvenih mreža, kako ističu, ta kampanja je u samo nekoliko dana dosegla brojku od više od 400.000 ljudi. Sudeći po zainteresiranosti građana, vožnja biciklom na posao je sve popularniji alternativni vid prijevoza posebno u urbanim područjima. 

Osim te kampanje, Delegacija EU pomogla je i organizaciju banjalučke biciklijade. U suradnji s Nacionalnim koordinatorom Evropske sedmice mobilnosti za BiH, jučer je u banjalučkom parku "Petar Kočić" ta trka okupila više od 400 biciklista povodom obilježavanja Dana bez automobila. U Kaknju je održana radionica tokom koje su mališani iz vrtića "Mladost" i "Pčelica" crtali i tako učili osnove sigurnosti u saobraćaju. Njihovi stariji sugrađani učestvovali su u biciklističkoj trci.

Evropska sedmica mobilnosti je ove godine uspjela zainteresirati veliki broj građana BiH i podići svijest o značaju korištenja inteligentne i djeljive mobilnosti.

Info centar Evropske unije (EUIC) u Sarajevu projekt je koji se finansira sredstvima EU i pruža informacije o Evropskoj uniji, njezinim institucijama i politikama, odnosima između BiH i EU i procesu integracija BiH.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

Trenutno nema dostupnih novosti iz odabrane rubrike.