Apoteke Sarajevo
izlozba

Izložba turskog streličarstva u Zemaljskom muzeju

22.09.2017

Fondacija streličarstva Republike Turske u saradnji sa Zemaljskim muzejom Bosne i Hercegovine organizira Izložbu turskog streličarstva. Svečana ceremonija otvaranja Izložbe turskog streličarstva održat će se u subotu, 23. septembra/rujna 2017. godine sa početkom u 14.00 sati u Zemaljskom muzeju BiH.

Tokom izložbe javnosti će biti predstavljeni originalni primjerci streličarskog oružja koji pripadaju seldžučkom i osmanskom periodu. Izložba u Sarajevu je prva ove vrste koja se organizuje izvan granica Turske.

Na izložbi će biti predstavljeni lukovi, strijele, štitovi, štitovi za zglobove, futrole za čuvanje lukova i strijela, kao i brojna druga prateća oprema koja ide uz streličarstvo seldžučkog i osmanskog perioda. Na izložbi će, pored eksponata, biti predstavljene slike i video uradci vezani za streličarstvo. Održavanje izložbe u Bosni i Hercegovini ima i dodatnu simboliku, jer je Miralem Ahmed-aga, jedan od naboljih streličara u historiji osmanske Turske porijeklom sa ovih prostora.

İzložba turskog streličarstva u BiH se organizira zahvaljujući velikom zalaganju predsjednika Fondacije streličarstva Republike Turske Haydar Ali Yıldıza, kuratora  Mehmet Lütfi Şena i direktora Zemaljskog muzeja u Sarajevu,  Mirsada Sijarića, dok je koordinacija cijelog projekta djelo sekretara Fondacije Mehmeta Erdoğana.

 

Izložba turskog streličarstva će biti postavljena od 23. septembrado 15. oktobra 2017. godine. Posjetitelji mogu pogledati izložbu u okviru posjete Zemaljskom muzeju u Sarajevu.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

ba
Humanitarna akcija Pomozi.ba sutra i u nedjelju u Sarajevu
19.01.2018

- Cilj nam je da ovaj projekt širimo na veći broj korisnika i zajednica, te ćemo ga uskoro proširiti na još jednu zajednicu i 200 dodatnih korisnika - rečeno je.

fna
Premijer Novalić obrazložio delegatima Doma naroda budžet FBiH za 2018.
19.01.2018

- Pred vama je kvalitetan, ali i više nego realan dokument - kazao je Novalić delegatima.

obl
U BiH sutra pretežno oblačno, u jutarnjim satima sa snijegom
19.01.2018

Vjetar slab istočnog smjera. Jutarnje temperature od -4 do 2, na jugu od 4 do 7, a najviša dnevna od 1 do 7, na jugu od 8 do 11 stupnjeva.