Apoteke Sarajevo
kor

Konzorcij HeritageTurk zainteresiran investirati u Eco zonu 'Korićani - Vlašić'

22.09.2017
TRAVNIK, 21.sep 2017

Konzorcij „HeritageTurk“ uputio je pismo namjere predstavnicima vlasti u BiH, kojim ih je obavijestio kako je zainteresiran za investiranje u projekt Eko zone "Korićani - Vlašić", koji se procjenjuje na ukupno 4,26 milijardi eura, potvrdila je Feni direktorica ovoga konzorcija za područje Balkana Anela Yalinpala.

 - HeritageTurk, kao investicijska grupacija, spreman je na ulaganje, ali sve ovisi o tome kakav ćemo odgovor dobiti od predstavnika vlasti, jer su nam potrebne dozvole. Ako država odobri izgradnju i prihvati investitora, naš tim je spreman doći u BiH da se sastane s dužnosnicima na potpisivanju sporazuma - kazala je Yalinpala, naglašavajući kako je pismo namjere upućeno predsjedavajućem Vijeću ministara BiH Denisu Zvizdiću, entitetskm premijerima, te premijeru Srednjobosanske županije (SBŽ) i načelnicima općina Travnik i Kneževo.

Projektom, čiji su nositelji tvrtke “Tomix” iz Kneževa i TLG iz Travnika, planirano je da u kompleks Eko zone, smještene na područjima općina Travnik i Kneževo, budu, među ostalim, izgrađeni aerodrom, edukacijski, zdravstveni, sportski i turistički centri, kao i hotelski i biznis centri, golf tereni i luksuzne vile.

 Yalinpala je istaknula kako je projekt planiran za idućih deset godina, a bio bi realiziran u fazama.

- Prva faza odnosi se na izgradnju aerodroma, bolnice i prodajnih centara, dok bi u drugoj fazi bile razmatrane oblasti socijalnog stanovanja, parkovi i industrijske jedinice. Na početku, pri izgradnji aerodroma, može se očekivati zapošljavanje oko 600 osoba, a kasnija zapošljavanja ovisit će o daljnjem uspjehu u realizaciji ovoga projekta - istaknula je ona.

Kako je kazala, o projektu Eko zone "Korićani-Vlašić" do sada je razgovarano s premijerom SBŽ-a Tahirom Lendom, a očekuje se i odgovor i ostalih predstavnika vlasti kojima je upućeno pismo namjere.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

jab
Rusija obustavlja uvoz jabuka iz BiH zbog pošiljke prepakovanih poljskih jabuka
19.01.2018

Upravu je o tom slučaju jučer obavijestila Ruska federalna služba za fitosanitarni nadzor, a kao zemlja porijekla jabuka u spornoj pošiljki navedena je Poljska.

sa
Otvorene prijave za 'Sarajevo Business Bridge Awards 2018'
19.01.2018

Nagrade SBF-a dobitnicima će biti uručene na svečanoj ceremoniji u Parlamentu BiH tokom prvog dana održavanja 9. Sarajevo Business Foruma u prisustvu svjetskih i regionalnih političkih i biznis lidera.

701
Dodijeljeni grantovi za 11 bh. kompanija iz oblasti peradarstva
18.01.2018

Predstavnici Farma II projekta i 11 bh. kompanija iz oblasti peradarstva potpisali su danas u Sarajevu ugovore o dodjeli bespovratnih novčanih sredstava u sektoru peradarstva u ukupnom iznosu od 600.000 KM.