Okoliš
ur

Urgan opustošio Portoriko

22.09.2017
SAN JUAN, 22. sep 2017

Uragan Maria obrušio se na popularna ljetovališta na otocima Turks i Caicos te na Bahame, a nakon što je opustošio Portoriko i Karibe, ostavljajući velike štete za sobom i stanovništvo bez struje, javlja CNN.

Uragan je i dalje treće kategorije  sa vjetrovima preko 170 kilometara na sat, navodi američki centar za uragana. Za samo 24 sata na Portoriko je palo skoro 70 centimetara kiše, a veliki broj stanovnika neće imati električnu energiju mjesecima. Uragan je donio i velike poplave. Oštetio je hiljade domova, a vjetar je čupao drveće.

Stanje je teško i u Dominikanskoj Republici gdje uragan jenjava, ali se opasnost očekuje od velikih talasa i podizanja nivoa mora.

Urgan Maria će na istočnu obalu SAD stići početkom naredne sedmice, predviđaju prognostičari.  

Američki predsjednik Donald Trump je rekao da će posjetiti Portoriko. Guverner Ricardo Rosselló je istaknuo da je uragan Maria uništio otok, te nanio najveće štete u posljednjem stoljeću.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

br
Čelnici EU usvojili smjernice za buduće odnose s Britanijom
23.03.2018

Čelnici 27 zemalja koje ostaju u Evropskoj uniji nakon Brexita usuglasili su se o zajedničkom pristupu predstojećim pregovorima s Britanijom o budućim odnosima.

sk
Čelnici Evropske unije usuglasili su se kako je "krajnje vjerovatno" da je Rusija odgovorna za napad nervnim agensom na bivšeg ruskog špijuna Sergeja
23.03.2018

Čelnici Evropske unije usuglasili su se kako je "krajnje vjerovatno" da je Rusija odgovorna za napad nervnim agensom na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegovu kćerku, navodi se današnjem saopćenju.

kat
Španski Vrhovni sud optužio 13 katalonskih čelnika za pobunu
23.03.2018

Španski Vrhovni sud optužio je 13 katalonskih separatističkih političara, uključujući i odbjeglog regionalnog predsjednika Carlesa Puigdemonta, za pobunu i njihov pokušaj da proglase nezavisnost od Španije.

Gorenje