Apoteke Sarajevo
mo

BiH, Hrvatska i Crna Gora zajedno u projektu energetske učinkovitosti

22.09.2017
MOSTAR, 22.sep 2017

Početna konferencija za projekt "Interreg IPA CBC - IRENE" čiji je cilj zaštita i očuvanje okoliša i poticanje održivog korištenja prirodnih resursa u pograničnim područjima Hrvatske, BiH i Crne Gore, održana je u utorak u Zadru, priopćeno je u četvrtak iz Gradske uprave Grada Mostara.

 Projekt IRENE, čija provedba traje od 1. srpnja 2017. do 31. prosinca 2019. godine, odobren je u sklopu 1. poziva na dostavu projektnih prijedloga iz Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014.-2020.

 Zadarska županija partner je na projektu, dok je vodeći partner Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA. Partneri iz Crne Gore su Eko centar DELFIN i Općina Tivat, dok su Asocijacija za ekonomski razvoj REDAH i Grad Mostar partneri iz Bosne i Hercegovine.

 Glavni je cilj projekta IRENE zaštita i očuvanje okoliša i poticanje održivog korištenja prirodnih resursa u pograničnim područjima kroz zajednički razvoj i umrežavanje lokalnih sustava upravljanja energijom u CBA za poticanje energetske učinkovitosti i korištenja sustava obnovljivih izvora energije u javnom sektoru, navodi se u priopćenju.

 Projektom je planirano ulaganje u infrastrukturu u vidu 11 svjetlosnih sustava i 1 solarnog sustava na lokacijama u Zadru, Mostaru, Tivtu, Neumu, Smilčiću, Korlatu, Lisičiću, Bibinjama, Vinjercu, Gajinama, Galovcu, Privlaci i Jablanici.

 Dodanu prekograničnu vrijednost projekta predstavlja razvoj zajedničke baze podataka projekata i omogućavanje razvoja novih inicijativa.

 Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.915.820,00 eura, od čega 1.628.447,00 eura predstavlja programsko sufinanciranje, a vrijednost projekta za Grad Mostar je 380.725 eura.

 Konferenciju je kratkim uvodnim pozdravom otvorila ravnateljica ZADRE NOVE Sanja Peričić, a pored nje, o aktivnostima projekta govorili su župan Zadarske županije Božidar Longin, voditelj projekta IRENE Ive Surić, koordinatorica projekta iz partnerske organizacije Eko centar DELFIN Ljilja Radunović, koordinator projekta i predstavnik Općine Tivat iz Crne Gore, direktor Asocijacije za ekonomski razvoj REDAH iz BiH Ivan Jurilj, te gradonačelnik Grada Mostara Ljubo Bešlić, priopćeno je.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

Trenutno nema dostupnih novosti iz odabrane rubrike.