Apoteke Sarajevo
lu

Lukavac Cement povećava zahtjeve za zbrinjavanjem otpada

20.09.2017
LUKAVAC, 20. sep 2017

Lukavac Cement, najveći proizvođač cementa u BiH i pionir u korištenju alternativnih goriva u procesu proizvodnje, smanjuje upotrebu fosilnih goriva i povećava zahtjeve za zbrinjavanjem otpada u našoj zemlji.

 - Koristeći razne vrste otpada kao alternativno gorivo u našoj proizvodnji štedimo prije svega prirodne resurse i novac za njihovu proizvodnju, a naša životna sredina se oslobađa otpada. Evidentno je da BiH ima problem sa adekvatnim odlaganjem otpada, te naša ulaganja u moderna postrojenja, koja u posljednjih 15-ak godina iznose oko 120 miliona eura, predstavljaju trajno rješenje ovog problema za dobrobit cijele zajednice - izjavio je direktor proizvodnje Lukavac Cementa Nedim Pašić. 

Naglasio je da je upotreba otpada kao alternativnog goriva u cementnoj industriji veoma složen zadatak, na kojem rade već godinama po uzoru na najbolje svjetske prakse.

- Cilj nam je da konstantno povećavamo udjel alternativnih goriva u proizvodnji, kako bi se društvo oslobodilo značajnog dijela otpada, te da ujedno damo što veći doprinos zaštiti životne sredine - dodao je Pašić.

Alternativna goriva su razne vrste otpadnih materijala, koji se više ne mogu koristiti niti reciklirati, a imaju određenu kalorijsku vrijednost. Zemlje sa definisanom strategijom upravljanja otpadom, koriste upravo cementare za trajno rješavanje otpada. 

Korištenje alternativnih goriva u Lukavac Cementu se obavlja na siguran način, gdje se pri visokoj temperaturi peći više od 1.450 Celzijusovih stepeni, uz dugo vrijeme zadržavanja gasova i uz kontrolu sagorijevanja, gorivi otpad pretvara u energiju, a pepeo kao rezultat sagorijevanja se ugrađuje u proizvod – cement.

Prednosti korištenja alternativnih goriva u fabrici su mnogobrojne, a najvažnije su da se smanjuje potrošnja fosilnih goriva, emisije CO₂ i trajno se rješava zbrinjavanje otpada kroz smanjenje broja deponija.

 - U našoj zemlji postoji još mnogo problema vezano za zbrinjavanje otpada, nedostaju odgovarajuće infrastrukture, ali naša nastojanja, uz stalno investiranje, jesu da potaknemo i udružimo sve zainteresirane u ovoj oblasti da zajednički radimo na stvaranju još boljih uvjeta za preradu otpada, odnosno proizvodnju alternativnih goriva - gorivo iz otpada. Na ovaj način možemo dodatno da unaprijedimo ekonomsku situaciju, ali i zaštitu životne okoline u BiH - dodao je Pašić.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

Trenutno nema dostupnih novosti iz odabrane rubrike.