Brinemo za okoliš
eko

Na obalama Atine traje operacija čišćenja izlivene nafte

15.09.2017
ATINA, 15. sep 2017

Na obalama Atine u toku je operacija čišćenja mora nakon izlijevanja nafte.

Ekološka katastrofa dogodila se u nedjelju zbog potonuća tankera "Agia Zoni II" koji je prevozio  oko 2.500 tona nafte, a koji je bio usidren kod otoka Salamina.

Izlivena nafta se proširila na veliko područje Saronskog zaliva, a operacija  čišćenja trajat će oko tri sedmice, izjavio je grčki ministar pomorstva Panagiotis Kouroumblis na konferenciji za novinare.

Naftna mrlja se proteže preko 1,5 kilometara, a za njeno potpuno čišćenje vjerovatno će biti potrebna četiri mjeseca, rekao je član atinskog vijeća za ribarstvo Vula Tutunci.

Prema procjeni stručnjaka za ovakvu ekološku katastrofu, potrebno je deset godina da se saniraju štete u moru.

Još nije utvrđen uzrok potonuća tankera. Vremenski uslovi su u nedjelju bili povoljni. Kapetan tankera i glavni inženjer su optuženi za nemar i pušteni na slobodu do početka suđenja.

Miris nafte osjeća se u Atini, a obalska straža je postavila rampe kako bi se spriječilo razlivanje nafte koja se prikuplja kamionima i cisternama. Uprkos tome, veliki dio goriva koje se izlilo završio je na plažama Salamine u Saronskom zalivu, na čijoj su suprotnoj obali plaže i predgrađa Atine, a nafta je stigla i do ostalih pirejskih plaža. NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

Trenutno nema dostupnih novosti iz odabrane rubrike.

SBF