Raiffeisen
sko

Inicirana uspostava zračne linije Skoplje - Sarajevo

13.09.2017
SARAJEVO, 13. sep 2017

Uspostava zračne linije Skoplje - Sarajevo inicirana je na sastanku ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismira Juske i ministra prometa i veza Republike Makedonije Gorana Sugareskog, u okviru bilateralne posjete bh. delegacije Republici Makedoniji.

Dogovoreno je preduzimanje daljnjih aktivnosti u cilju što skorijeg otvaranja linije.

Konstatirana je uspješna saradnja dviju država u oblasti cestovnog prijevoza tereta i putnika, s posebnim naglaskom na potpisani sporazum dvaju ministarstava o ukidanju dozvola za prijevoz tereta, čije je potpisivanje dijelom uzrok značajnog povećanja robne razmjene između BiH i Makedonije, od 67,08 posto pokrivenosti izvozom i uvozom u 2013. godini do 91,88 posto u 2016. godini.

Također je konstatirana potreba intenziviranja saradnje regulatornih tijela u oblasti željeznica u cilju unapređenja željezničkog prijevoza.

Analizirano je pitanje pristupanja BiH Sporazumu o prometnoj zajednici, čime su stvorene pretpostavke za nove oblike regionalne saradnje u svim vidovima prometa, osim zračnog, koji će se urediti na bilateralnim osnovama.

Posebno su analizirane mogućnosti saradnje i koordiniranih aktivnosti kada je projekt Jadransko-jonske autoceste u pitanju, te je zaključeno da postoji obostrani interes za njegovu što skoriju realizaciju.

Na marginama sastanka, ministar Jusko i ministar unutrašnjih poslova Makedonije Oliver Spasovski su potpisali Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Makedonije o međusobnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola kojim je uređeno pitanje uzajamnog, odnosno recipročnog priznavanja i zamjene vozačkih dozvola građanima koji legalno borave na području dvije države.

Stupanjem Sporazuma na snagu građanima BiH i Republike Makedonije koji legalno borave na teritoriji dviju država vozačka dozvola će biti zamijenjena za vozačku dozvolu zemlje u kojoj osoba boravi, bez polaganja teoretskog i praktičnog dijela ispita, za upravljanje onom kategorijom i potkategorijom motornih vozila za koje je originalna vozačka dozvola izdata.

Potpisom ovog sporazuma Ministarstvo komunikacija i prometa BiH nastavlja niz aktivnosti u cilju olakšavanja boravka građana BiH koji žive u inozemstvu.

Osim Makedonije, Ministarstvo komunikacija i prometa BiH je sporazume o priznavanju vozačkih dozvola potpisalo s Austrijom, Francuskom, Njemačkom, Danskom i Australijom, te su bh. vozačke dozvole priznate u ovim državama tako da ih je moguće zamijeniti bez obaveze polaganja teoretskog i praktičnog dijela ispita, dok su u završnoj fazi pripreme sporazuma s Italijom i Turskom, te drugim zemljama EU, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

bag
Novi bager na Površinskom kopu Rudnika Kakanj
24.11.2017

Povodom Dana državnosti BiH, na 'Površinskom kopu Vrtlište' u Kaknju je, na prigodnoj svečanosti, pušten u rad novi elektrohidraulični bager čija je zapremina kašike 12,5 metara kubnih.

todo
Sberbanka Ivici i Anti Todoriću blokirala sve račune u Londonu - mediji
24.11.2017

Ivica Todorić, većinski vlasnik Agrokora, ali i članovi njegove obitelji pod sve su većim pritiskom zbog blokada imovine koje su provedene ili su predložene na sudovima ne samo u Hrvatskoj nego i u inozemstvu.

pivo
USKORO U PRODAJI: Sarajevsko sa grbom FK Željezničara i FK Sarajeva
23.11.2017

Navijači gradskih rivala moći će kupiti Sarajevsko sa grbom FK Željezničara i FK Sarajeva. U prodaji će biti u narednim danima.