Brinemo za okoliš
doha

Katarski ministar vanjskih poslova i Erdogan razgovarali o jačanju odnosa

13.09.2017
DOHA, 13. sep 2017

Ministar vanjskih poslova Katara šeik Mohamed bin Abdulrahman al-Thani u utorak se sastao s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom u Ankari, saopćila je u srijedu katarska državna novinska agencija (QNA).

Tokom sastanka se razgovaralo o bilateralnim odnosima, načinima njihovog jačanja i razvijanja, kao i temama od zajedničkog interesa, kazali su iz QNA, prenosi Xinhua.

Katar i Turska su se od početka krize zbližili, nakon što je Turska otvorila novu kopnenu rutu za Katar preko Irana i počela prevoziti robu, uključujući hranu, u tu zemlju.

U julu je Turska Kataru poslala svoju 25-članu artiljerijsku jedinicu, pored 150 vojnika koji su već stacionirani u toj zemlji.

U augustu su Turska i Katar izveli zajedničku vojnu vježbu pod nazivom "Čelični štit", koja je uključivala edukaciju zapovjednika kako procijeniti i kontrolirati situaciju na terenu, te jačanje koordinacije između dvije strane.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

eu
EU priprema sankcije mijanmarskim generalima
22.02.2018

Nije bilo rasprave o imenima generala kojima će biti uvedene sankcije, ali su Sjedinjene Države saopćile u decembru da će sankcionirati general majora Maung Maung Soea

ru
Navalny pušten na slobodu nakon policijskog privođenja
22.02.2018

Ruski opozicioni lider Alexei Navalny rekao je da ga policija pustila u četvrtak sat vremena nakon što je bio u pritvoru u Moskvi.

rus
Nebenzia rekao Haley: Rusija ima legalno izabranu vladu, a ne "Putinov režim"
22.02.2018

Kako je rekao ruski diplomata, "nekim državama teško je prihvatiti očigledne stvari".

SBF